Bananen pannenkoek (met ei, zonder meel)

Pannenkoeken zonder meel!? Het kan echt: je hebt alleen bananen nodig en eieren. Dus geen gluten, geen granen, geen peulvruchten, geen noten en geen zaden. Verder heb je namelijk alleen een beetje zout nodig en natuurlijk wat olie om in te bakken. Maar dat mag ieder bakvet zijn waar jij graag in bakt: kokosolie, roomboter, ghee, maar ook milde olijfolie.

Erg fijn als je geen graan eet en/of een intolerantie hebt voor meerdere melen zoals kokos of noten. De banaan zorg samen met het ei voor voldoende binding. En de smaak en textuur is echt die van een pannenkoekje en niet een soort vermomde omelet.

Toch liever wat meel in je pannenkoek? Of kun je juist niet tegen ei? Kijk dan naar deze pannenkoekjes met banaan en kokosmeel zónder ei.

Verhoudingen

Omdat het formaat van zowel bananen als van eieren nogal kan verschillen zul je een beetje moeten spelen met de verhoudingen. Voor mij smaakt het met 2 kleine bananen en 3 grote eieren iets te veel naar ei, maar met 3 grote bananen en 2 kleine eitjes verliest het beslag weer te veel aan stevigheid.

Dieet en ‘vrij van’

Doordat je helemaal geen meel gebruikt is deze pannenkoek niet alleen glutenvrij maar ook paleo.

De ingrediënten zijn ook lowcarb, maar niet strikt koolhydraatarm door de banaan. Banaan bevat behoorlijk wat koolhydraten (20 gr khd per 100 gram). Je kunt deze pannenkoeken wel eten binnen een koolhydraatbeperkt dieet. Maar let dan wel even op je portie grootte. Bij khb kun je met mate fruit eten dat veel khd bevat, maar 3 bananen tegelijk zou wel wat veel worden.

Bananen pannenkoek zonder meel

Marjolein
Voor deze glutenvrije en zuivelvrije fluff pancake gebruik je maar 2 ingrediënten: banaan en ei. Erg fijn bij een intolerantie voor verschillende meelsoorten!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks, Pannenkoek
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 flinke portie van 3 pannenkoekennnenkoeken
Calorieën 32 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 2 bananen of 3 als ze klein zijn
  • 2 eieren of 3 als ze klein zijn
  • 1 snufje zout roze Himalaya of Keltisch zeezout
  • 3x (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
  • of kokosolie om in te bakken

Variatie in smaken

  • ½ tl kaneel
  • ½ tl affiliate linkkoek- en speculaaskruiden
  • ½ tl Bourbon vanille poeder
  • 2 druppels amandelextract voor bitterkoekjessmaak
  • ½ citroen, rasp van

Bereiding
 

  • Snij de banaan in stukjes en prak met een vork.
  • Klop de eieren los en voeg toe. Voeg het zout toe.
  • Laat de pan opwarmen, maar zet het vuur wat lager dan bij gewone pannenkoeken. Dit beslag wordt wat sneller bruin. Vul een soep opscheplepel tot een paar millimeter onder de rand. Giet de lepel langzaam leeg, blijf daarbij in het midden van de pannenkoek. Het beslag stolt al ligt waardoor je een echte dikke pancake krijgt. Laat 2 tot 3 minuten aan 1 kant bakken. Bak de andere kan in 1 tot 2 minuten.
  • Herhaal 2 keer voor in totaal 3 pannenkoeken.

Voedingswaarde

Calorieën: 32kcal | Koolhydraten: 1gr | Eiwitten: 0.2gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 0.1g | EO vet: 1g | Vezels: 0.2gr | Vitamine A: 83IU | Vitamine B6: 0.01mg | Vitamine B12: 0.02µg | Vitamine C: 0.3mg | Vitamine D: 0.02µg | Vitamine E: 0.1mg | Natrium: 409mg | Magnesium: 2mg | Kalium: 16mg | Calcium: 6mg | Foliumzuur: 1µg | IJzer: 0.1mg | Fosfor: 4mg | Selenium: 0.4µg | Zink: 0.02mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept