Pannenkoeken van banaan en ei, zonder meel
Pannenkoeken zonder meel!? Het kan echt: je hebt alleen bananen nodig en eieren. Dus geen gluten, geen granen, geen peulvruchten, geen noten en geen zaden. Verder heb je alleen een beetje zout nodig en natuurlijk wat olie om in te bakken. Maar dat mag ieder bakvet zijn waar jij graag in bakt: kokosolie, roomboter, ghee, maar ook milde olijfolie.
Erg fijn als je geen graan eet of een intolerantie hebt voor meerdere melen zoals kokos of noten. De banaan zorg samen met het ei voor voldoende binding. En de smaak en textuur is echt die van een pannenkoekje en niet een soort vermomde omelet.
Toch liever wat meel in je pannenkoek? Of kun je juist niet tegen ei? Kijk dan naar deze pannenkoekjes met banaan en kokosmeel zónder ei.
Verhoudingen
Ik werk meestal met 1 banaan op 1 ei. Maar omdat het formaat van zowel bananen als van eieren nogal kan verschillen zul je een beetje moeten spelen met de verhoudingen. Voor mij smaakt het met 2 kleine bananen en 3 grote eieren iets te veel naar ei, maar met 3 grote bananen en 2 kleine eitjes verliest het beslag weer te veel aan stevigheid.
Dieet en ‘vrij van’
Doordat je helemaal geen meel gebruikt is deze pannenkoek niet alleen glutenvrij maar ook paleo.
De ingrediënten zijn ook lowcarb, maar niet strikt koolhydraatarm door de banaan. Banaan bevat behoorlijk wat koolhydraten (20 gr khd per 100 gram). Je kunt deze pannenkoeken wel eten binnen een koolhydraatbeperkt dieet. Maar let dan wel even op je portie grootte. Bij khb kun je met mate fruit eten dat veel khd bevat, maar 3 bananen tegelijk zou wel wat veel worden.

Pannenkoeken van banaan en ei, zonder meel
Benodigdheden
- 1 American pancakes pan
- spatel
- kom en garde/vork
- soep opscheplepel
Ingrediënten
- 2 bananen of 3 als ze klein zijn
- 2 eieren of 3 als ze klein zijn
- 1 snufje (Keltisch zee)zout
- 3x (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Variatie in smaken
- ½ tl kaneel
- ½ tl koek- en speculaaskruiden
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- 2 druppels amandelextract voor bitterkoekjessmaak
- ½ citroen, rasp van
Bereiding
- Snij de banaan in stukjes en prak met een vork.
- Klop de eieren los en voeg toe. Voeg het zout toe.
- Laat de pan opwarmen, maar zet het vuur wat lager dan bij gewone pannenkoeken. Dit beslag wordt wat sneller bruin.
- Vul een soep opscheplepel tot een paar millimeter onder de rand. Giet de lepel langzaam leeg, blijf daarbij in het midden van de pannenkoek. Het beslag stolt al ligt waardoor je een echte dikke pancake krijgt.
- Laat 2 tot 3 minuten aan 1 kant bakken. Bak de andere kan in 1 tot 2 minuten.
- Herhaal 2 keer voor in totaal 3 pannenkoeken.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!