Baked nuts met framboos en paranoot
Een koolhydraatarme en paleo variant op de baked oats. Ook wel keto baked oats genoemd. Ik noem het baked nuts. Een heerlijk ontbijtje van amandelmeel, paranoten, frambozen en… rozenwater! Met wat vanille en kardemom. Een Middenoosterse en verrassend zoete combi waardoor je bijna geen zoetstof meer nodig hebt.
Geen rozenwater in huis of moet je nog te veel wennen aan die smaak? Laat het dan gewoon weg.
Een baked nuts wordt met een eitje en wat kokosolie gebakken in de oven. Het lijkt een beetje op een muffin, maar het blijft iets smeuïger. Alsof je cookie dough aan het snoepen bent. Maar dan gezond.
Kijk ook eens naar mijn baked nuts met wilde bosbessen of met courgette en pecannoten.
Lekker smeuïg van binnen
In een muffin kan amandelmeel nog wel eens droog worden. Het voordeel van werken met een ramekin (bakje dat in de oven mag) is dat je deeg niet heel stevig hoeft te worden. Op die manier kan het wat smeuïger blijven.
Rozenwater
Nog nooit iets met rozenwater gemaakt? Dan is dit een mooie gelegenheid om het uit te proberen.
Rozenwater is een soort thee van rozenblaadjes. Het bevat dan ook geen calorieën. Let wel op dat je geen rozenwatersiroop koopt, dit bevat namelijk suiker. Let er ook op dat je geen aroma koopt, dat zijn kunstmatige geur- en smaakstoffen.
Rozenwater is online te koop bij bijvoorbeeld Pit&Pit. Het is ook te koop bij de supermarkt, bijvoorbeeld van Souq. Voor zover ik kan beoordelen zijn beide echt gemaakt van rozen in water zonder extra toevoegingen. Bij sommige bakwinkels is rozenwater te koop met verschillende toevoegingen, echt rozenwater bevat alleen water en rozen.
Rozenwater ruikt sterk. Het geeft een zoete, soms bijna bedwelmende geur. De smaak past perfect bij frambozen. Op deze manier heb je geen, of maar heel weinig, extra zoetstoffen nodig. Zeker omdat je ook vanille en kardemom toevoegt.
Maar zoals eerder gezegd: sta je niet te trappelen om het te gebruiken? Laat het weg. Het is geen essentieel onderdeel van het recept. Zonder is het ook lekker!
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm en paleo. Je kunt eventueel ook roomboter gebruiken, dan is het niet meer zuivelvrij.

Baked nuts met framboos en paranoot
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- ramekin (bakje dat in de oven kan)
- kommetje om te mixen
Ingrediënten
- 40 gr affiliate linkamandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1l
- 30 gr paranoten
- 40 gr frambozen vers of diepvries
- ½ tl Bourbon vanille poeder Bourbon
- ½ tl kardemom
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 tl rozenwater
- 1 ei
- 1 el kokosolie
Naar smaak
- 1 snufje zout
- 1 tl affiliate linkerythritol
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Vijzel de paranoten tot kleine brokjes.
- Meng de noten met het amandelmeel, de vanille, de kardemom, het bakpoeder en een snufje zout.
- Voeg erythritol toe naar smaak, maar meer dan theelepel is echt niet nodig.
- Kluts het ei. Smelt de kokosolie. Voeg samen met de droge ingrediënten.
- Voeg tot maximaal een theelepel rozenwater toe. De smaak gaat snel oveheersen en je deeg wordt anders ook iets te nat.
- Meng de frambozen er voorzichtig door. Het is leuk en lekker als ze een beetje heel blijven
- Vul de ramekin of een ander klein bakje dat in de oven mag. Zet in de oven voor 20 minuten.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
