Baked nuts met chocola
Mijn vierde receptje in een serie van baked nuts. En ik heb de beste voor het laatst bewaard. Hoe fijn is het om ’s ochtends wakker te worden met een bak koffie en een zacht smeuïg gebakje met gesmolten chocola in het midden!? En dan ook nog eens zonder schuldgevoel, want dit receptje is gewoon hartstikke gezond!
Baked nuts is een koolhydraatarme en paleo variant op de baked oats. Het is een heerlijk ontbijtje van amandelmeel dat met een eitje en wat kokosolie gebakken wordt in de oven. Het lijkt een beetje op een muffin, maar het blijft iets smeuïger. Alsof je cookie dough aan het snoepen bent. Maar dan gezond. In dit geval heb ik het gecombineerd met een reepje pure chocola en wat walnoten. Gezoet met erythritol en een beetje vanille.
Misschien vind je mijn baked nuts met wilde bosbessen en walnoten, met framboos en paranoten of met courgette en pecannoten ook lekker.
Lekker smeuïg van binnen
In een muffin kan amandelmeel nog wel eens droog worden. Het voordeel van werken met een ramekin (bakje dat in de oven mag) is dat je deeg niet heel stevig hoeft te worden. Op die manier kan het wat smeuïger blijven.
Vanille
Ik gebruik vaak vanillepoeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden. Neem wel echte bourbonpoeder. Je kunt ook vanille extract gebruiken. Geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Pure chocola
De meeste pure chocola bevat nog veel koolhydraten en soms zelfs suikers. Ook als erop staat ‘low carb’, ‘keto friendly’ of ‘koolhydraatarm’.
Maar het is gelukkig ook koolhydraatarm en zuivelvrij te verkrijgen. Gezoet met erythritol en de basis is van kokosmelk in plaats van gewone melk. Het heet Funky Fat Choc. Je kunt het met 10% korting bestellen op de website van Funky Fat Foods met kortingscode Eetlekkeranders10% .
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij en paleo.
Baked nuts wordt ook wel keto baked oats genoemd. Nou gaat dat hier niet helemaal op want hoe puur je chocola ook maakt, het blijft koolhydraatbeperkt (ik heb het niet onder de 6,6 gevonden).
Wat niet wil zeggen dat je niet zou kunnen inpassen in je keto of kha dagwaarden. Maar het receptje zelf is khb. Stiekem heb ik wel een vinkje gezet bij koolhydraatarm, ik wilde niet dat je deze zou missen voor bijvoorbeeld Valentijnsdag.

Baked nuts met chocola
Benodigdheden
- ovenbakje, ramekin
- oven op 180 graden
- kommetje om te mixen
Ingrediënten
- 40 gr affiliate linkamandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1l
- 75 gr affiliate linkpure chocola suikervrij, keto en vegan 10% korting met code Eetlekkeranders10
- 25 gr walnoten
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- 1 el affiliate linkEry Bronze (bruine erythritol)
- 1 snufje zout
- 1 ei
- 1 el kokosolie
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Verkruimel de walnoten tot kleine brokjes. Meng met het amandelmeel, de vanille, het bakpoeder en een snufje zout. Voeg erythritol toe naar smaak, maar meer dan een eetlepel is echt niet nodig.
- Hak 50 gram van de chocola in kleine stukjes. Dat kan gewoon met een groot mes. Twee grote stukjes van 1 of 2 cm hou je apart (ongeveer 25 gram).
- Kluts het ei. Smelt de kokosolie. Voeg samen.
- Voeg de droge ingrediënten samen met het eimengsel.
- Vul de ramekin of een ander klein bakje dat in de oven mag. Steek de 2 achterhouden stukjes chocola in je beslag. Het is leuk om ze nog een klein beetje uit te laten steken.
- Zet in de oven voor 15 tot 20 minuten. Bij twijfel liever iets te kort dan te lang. Smeuïg van binnen is een baked nuts het lekkerst!
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
