| | |

Baba ganoush: koolhydraatarme auberginedip met tahin

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Baba ganoush is een heerlijke traditionele dip uit het Midden-Oosten. De dip wordt oorspronkelijk gemaakt van gegrilde aubergines, knoflook, tahin, limoen en olijfolie.

Varianten op baba ganoush

Overigens heb ik recent ook een variant gemaakt met gebakken aubergine, waarbij ik ook de knoflook heb meegebakken. In deze versie voegde ik ook wat balsamico azijn toe. De dip is heerlijk bij een borrel of BBQ. Maar ook als basis voor lunch- of bijgerechtjes zoals de geroosterde courgette en kikkererwten met baba ganoush.

Tahin

Tahin is een pasta van gemalen sesam die veel in het Midden-Oosten gebruikt wordt. Sebahat (te koop in de supermarkt) is het laagst in koolhydraten, maar deze wordt wel erg snel hard en dik en neem ik daarom zelf niet meer. De tahin van nut&me (te koop bij Lowcarbcenter) is ook vrij laag in koolhydraten. Ik heb ook wel eens de donkere van Terrasana (te koop bij Puur Mieke). De volkoren tahin van Pit&Pit is vrij hoog in koolhydraten.

Schaaltje baba ganoush: aubergine BBQ dip uit het Midden-Oosten met aubrgine, peterseluie, zout en tahin ernaast

Baba ganoush: auberginedip met tahin uit het Midden-Oosten

Heerlijke traditionele dip uit het Midden-Oosten van gegrilde aubergines, knoflook, tahin, limoen en olijfolie.
5 van 2 stemmen
Vooraf 1 dag 30 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 1 dag 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Oud&Nieuw
Gang Hartige snacks, Sauzen & dips
Keuken Middenoosters
Porties 4 personen
Calorieën 81 kcal

Benodigdheden

  • oven op 220 graden
  • keukenmachine
  • mes, knoflookpers

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 220 graden.
  • Leg de aubergines op het rooster. Gril ze een half uur op 220 graden voor 20 minuten. Halverwege even draaien. Ze gaan wat verschrompelen, echt zwart hoeven ze niet te worden. Wel zacht.
  • Haal de aubergines uit de oven en laat even afkoelen. Daarna kun je het velletje er makkelijk vanaf trekken.
  • Snij in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Pers of snij de knoflook en doe erbij. Voeg de specerijen, de tahin, de olijfolie, de yoghurt en het sap van de citroen toe.
  • Liefst een nachtje in de koelkast laten staan zodat de smaak van de knoflook er goed in trekt.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 81kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

    1. Ja, dat klopt. In de ingrediëntenlijst staat bewust: (plantaardige) yoghurt. Op deze manier kun je zelf kiezen of je yoghurt neemt op basis van melk (en dus van zuivel), of op basis van haver, amandelen of soja. Dit staat in de tekst boven het recept ook uitgelegd.

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven