Baba ganoush

Heerlijke traditionele dip uit het Midden-Oosten. De dip wordt oorspronkelijk gemaakt van gegrilde aubergines, knoflook, tahin, limoen en olijfolie.

Overigens heb ik recent ook een variant gemaakt met gebakken aubergine, waarbij ik ook de knoflook heb meegebakken. In deze versie voegde ik ook wat balsamico azijn toe.

De dip is heerlijk bij een borrel of BBQ. Maar ook als basis voor lunch- of bijgerechtjes zoals de geroosterde courgette en kikkererwten met baba ganoush.

Tahin

Een belangrijk ingrediënt van baba ganoush is tahin. Tahin, tahini of tajhin is sesampasta. De sesam wordt langdurig gemalen tot pasta achtige olie. Net zoals je met andere noten kunt doen voor bijvoorbeeld amandelpasta of pindakaas. Sesamzaad is op het randje kha/khb. Daardoor is ook niet alle tahin koolhydraatarm. Sebahat bevat de minste koolhydraten met 3,1 gr khd per 100 gram. Sebahat is gewoon in de supermarkt te koop. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Persoonlijk vind ik de volkoren tahin van Pit&Pit de allerlekkerste. Deze is vol en romig van smaak. Ook blijft deze tahin mooi zacht, het wordt na verloop van tijd ook net zo hard.

Dieet en ‘vrij van’

Aubergine is nachtschade en dus niet paleo.

Dit gerecht kan koolhydraatarm gemaakt worden. Maar let op: tahin is niet altijd koolhydraatarm. Sebahat bevat de minste koolhydraten met 3,1 gr khd per 100 gram.

Ik maak deze dip wat romiger met yoghurt. Als je zuivel eet kun je Griekse yoghurt gebruiken. Voor koolhydraatarm en zuivelvrij is amandelkwark een goede optie. Voor alleen glutenvrij en zuivelvrij kun je kiezen voor dikke haveryoghurt. Let op: per merk kan verschillen of haverproducten glutenvrij zijn. Oatley is niet gegarandeerd glutenvrij. De havergurt van Albert Heijn huismerk wel.

Het recept is ‘vrij van’ noten. Maar let op: er gaat wel tahin in. Dat is sesampasta. Geen noten dus, maar wel zaden waar ook intoleranties voor kunnen bestaan.

Baba ganoush

Heerlijke traditionele dip uit het Midden-Oosten van gegrilde aubergines, knoflook, tahin, limoen en olijfolie.
5 van 1 stem
Voorbereiding 1 dag 30 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 1 dag 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Vegan
Gang Hartige snacks, Sauzen & dips
Keuken Middenoosters
Porties 4 personen
Calorieën 81 kcal

Benodigdheden

  • oven op 220 graden
  • keukenmachine
  • mes, knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 2 aubergine
  • 5 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 2 el yoghurt, zuivel of plantaardig
  • 2 el tahin
  • 3 tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl affiliate linkkomijnzaad gemalen
  • 2 tl paprikapoeder liefst gerookt
  • 1,5 el chilivlokken
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 220 graden.
  • Leg de aubergines op het rooster. Gril ze een half uur op 220 graden voor 20 minuten. Halverwege even draaien. Ze gaan wat verschrompelen, echt zwart hoeven ze niet te worden. Wel zacht.
  • Haal de aubergines uit de oven en laat even afkoelen. Daarna kun je het velletje er makkelijk vanaf trekken.
  • Snij in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Pers of snij de knoflook en doe erbij. Voeg de specerijen, de tahin, de olijfolie, de yoghurt en het sap van de citroen toe.
  • Liefst een nachtje in de koelkast laten staan zodat de smaak van de knoflook er goed in trekt.

Voedingswaarde

Calorieën: 81kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept