Aziatisch gemarineerde spareribs (voor BBQ of oven)
Heerlijke spareribs met een Indonesische geïnspireerde marinade. Ideaal voor een BBQ omdat je het vlees lang van te voren in de marinade kunt zetten. Doordat je het vervolgens ook in de marinade gaart is het al gaar voor het de BBQ op gaat. Op de BBQ (of in een hele hete oven) hoef je het dan alleen nog een krokant randje mee te geven.
Voor de marinade hoef je het jezelf niet heel moeilijk te maken. Als je vaker Indisch kookt zullen veel ingrediënten standaard in je keuken liggen. Kook je minder vaak Indisch onthou dan dat er geen hele strakke regels zijn: je neemt wat jij lekker vindt en in huis hebt. Gebruik mijn recept gewoon als inspiratie. Dat zal zeker niet iedere Indonesiër met me eens zijn. Over wat wel en niet in een recept mag, kan of zelfs moet kunnen hele discussies gevoerd worden. Maar uiteindelijk zijn er op ieder eiland, per streek, dorp of familie een hoop varianten ontwikkeld.
Ik voeg wel in ieder geval altijd verse knoflook en gember toe. Verder wil je in je marinade iets pittigs hebben, iets zoutig/umami en een zuurtje.
Op de foto met atjar ketimoen en satésaus van noten.
Sambal oelek en sambal badjak
Voor de pittigheid grijp ik vaak terug op sambal oelek en sambal badjak. Die staan bij mij namelijk standaard in de koelkast. De eerste is zonder zooi goed te verkrijgen in de supermarkt. De tweede wat minder makkelijk. In ieder geval gaat er altijd suiker in maar ook wat conserveringsmiddelen. Vind je dat geen probleem, dan kun je de badjak ‘gewoon’ in de winkel kopen. Wil je meer controle over wat erin gaat? Dan maak je je sambal badjak lekker zelf!
Sojasaus of ketjap
Een Indische marinade gebruikt vaker ketjap dan sojasaus. Maar persoonlijk vind ik sojasaus voor BBQ marinades fijner. Omdat vlees met sojasaus net wat minder snel aanbrandt dan met ketjap. En dat is vaak op een wat groter BBQ feestje wel fijn. Je weet uiteindelijk nooit wie er achter de BBQ komt te staan en hoe warm de kooltjes zijn. Maar als je de diepzoete smaak van ketjap te veel zou missen, kun je gewoon ketjap gebruiken. Voor mensen die koolhydraatarm eten heb ik eventueel ook een recept voor koolhydraatarme ketjap.
Kikkoman met de blauwe dop is glutenvrij.
Sojavrije ‘sojasaus’
Als je geen soja eet kun je kokos amino’s gebruiken. Daarmee kun je ook de koolhydraatarme ketjap maken die dan meteen ook paleo wordt.
Suikervrije vissaus
Als je suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Aan alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen is namelijk suiker toegevoegd. Jammer, want het hoort er eigenlijk niet in. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestel deze online.
Tamarinde
Voor het zuurtje kun je limoen, citroen of azijn gebruiken. Maar wil je eens iets meer diepgang in je zuurtje, neem dan tamarindepasta. Dit is als zachte pasta te koop (wat stevigheid betreft een beetje vergelijkbaar met tomatenpuree, harissa of miso). Als je die hebt dan kun je het zo gebruiken. Het is ook geperst in een stevig blok te koop. Dan moet je het eerst even oplossen tot een pasta. Dat doe je door een stukje even te weken in heet water.
Let op: tamarinde bevat heel veel suiker en is niet koolhydraatarm en eigenlijk ook niet eens koolhydraatbeperkt. Val dan terug op citroen of azijn.
Satésaus
Heerlijk met satésaus. Die je natuurlijk standaard kunt maken met pinda’s. Maar daar ben ik allergisch voor. Dus ik maak hem met cashewnoten. Er is ook een koolhydraatarme satésaus variant van amandelen of macademia noten. Ook in de satésaus kun je kiezen voor sambal en ketjap uit de winkel of zelf maken.
Dieet en ‘vrij van’
De spareribs kun je helemaal koolhydraatarm maken. Paleo en ‘vrij van’ peulvruchten en en soja met kokos amino’s.
In een paleo dieet wordt soms nog met mate hete peper gegeten. Strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade wordt wel wat lastiger. Je moet dan de sambal weglaten en kiezen voor wat meer tamarinde pasta en losse specerijen als gember, knoflook, laos, korianderzaad en citroengras.
Voor ‘vrij van’ noten en zaden goed letten op de ingrediënten van de gebakken sambal.

Aziatisch gemarineerde spareribs
Benodigdheden
- koelkast
- kookpan
- BBQ of hete oven (240 graden)
- rasp, knoflookpers
- bij gebruik oven: ovenschaal, liefst eentje met een rooster erin
Ingrediënten
- 1 rack spareribs van ongeveer 600 gram
- 3 teentjes knoflook
- 2 el verse gember geraspt
- 2 el sojasaus, tamari of kokosaminos
- 2 el kombu (zeewier)
- 1 el sambal badjak
- ½ el sambal oelek
- 1 el milde olijfolie
Voor koolhydraatarm
- citroen, sap van GEEN tamarindepasta
- of witte azijn of appelciderazijn
Bereiding
- Pers de knoflook, rasp de gember, knijp de citroen/limoen uit (als je die gebruikt).
- Meng de knoflook, gember, twee soorten sambal, de tamarindepasta (als je die gebruikt), sojasaus en vissaus tot een gladde marinade. Bij harde tamarinde eerst even oplossen in een eetlepel heet water.
- Verwijder het vlies aan de achterkant van het rack. Ik doe dat meestal door een grote schaar vanaf de rugkant onder het vlies te steken voor een beginnetje. Een mes is vaak te dun en puntig zodat je niet lekker kunt wrikken. Vanaf daar kun je met je hand vaak in één of twee keer wegtrekken.
- Voor de BBQ knip ik vervolgens meestal vier stukken van twee of drie ribbetjes. Voor de oven is twee grote stukken ook prima. Het is net even wat handzamer dan het rack heel houden en ook trekt de marinade beter in.
- Smeer de stukken in met de marinade. Dek af en zet in de koelkast. Af en toe even draaien en marinade herverdelen. Minimaal een uur, liever langer.
- Haal ongeveer een uur van te voren uit de koelkast. Doe in een pan, inclusief marinade. Laat warm worden en ongeveer 45 minuten op zacht vuur pruttelen, net tegen de kook aan of af en toe een blubje.
- Haal de stukken uit de pan met een tang. Laat even uitwalmen/drogen. Leg op hoog vuur op de BBQ en draai een paar keer om. Het kan goed fikken.
- Of in een ovenschaal liggend op de onderkant. Liefst een schaal met daarin een rooster, zodat er ook onderwarmte bij de ribben komt.
- Je hebt waarschijnlijk nog geen 10 minuten nodig op de BBQ. En in de oven zo'n 7 tot 8 minuten. Doel is een mooi bruin korstje, maar niet zwart verbrand. Ze zijn al gaar, daar hoef je dus niet op te letten.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!