| | |

Koolhydraatarme Indonesisch gemarineerde spareribs – voor BBQ of oven

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke spareribs met een Aziatische marinade met Thaise en Indonesische smaken. Ideaal voor een BBQ omdat je het vlees lang van te voren in de marinade kunt zetten. Doordat je het vervolgens ook in de marinade gaart is het al gaar voor het de BBQ op gaat. Op de BBQ (of in een hele hete oven) hoef je het dan alleen nog een krokant randje mee te geven.

Lekker met

Op de foto met atjar ketimoen en koolhydraatarme en paleo satésaus van noten (dus zonder pinda!). Fan van Aziatische BBQ? Kijk dan ook eens naar deze Indonesische kipsaté.

Marinade op gevoel

Voor de marinade hoef je het jezelf niet heel moeilijk te maken. Ik geef een overzichtje van wat ik lekker vind en vaak in huis heb. Als je vaker Indisch kookt zullen veel ingrediënten ook standaard in jouw keuken liggen. Kook je minder vaak Indisch onthou dan dat er geen hele strakke regels zijn: je neemt wat jij lekker vindt en in je keukenkastje heb staan of in je groente la hebt liggen. Gebruik mijn recept gewoon als inspiratie. Ik voeg wel in ieder geval altijd verse knoflook en gember toe. Verder wil je in je marinade altijd iets pittigs, iets zoutig/umami en een zuurtje hebben.

Sambal oelek en sambal badjak

Voor de pittigheid grijp ik vaak terug op sambal oelek en sambal badjak. Die staan bij mij namelijk standaard in de koelkast. De eerste is zonder suiker goed te verkrijgen in de supermarkt (maar lees wel goed de etiketten). De tweede niet. Daarom maak ik mijn sambal badjak lekker zelf! Maar je kunt in een recept ook altijd werken met sambal oelek, wat zoetstof (karamel of Ery Bronze), ui en sojasaus.

Sojasaus of ketjap

Een Indische marinade gebruikt vaker ketjap dan sojasaus. Maar persoonlijk vind ik sojasaus voor BBQ marinades fijner. Omdat vlees met sojasaus net wat minder snel aanbrandt dan met ketjap. En dat is vaak op een wat groter BBQ feestje wel fijn. Je weet uiteindelijk nooit wie er achter de BBQ komt te staan en hoe warm de kooltjes zijn. Het voordeel hiervan is dat sojasaus koolhydraatarm is en ketjap niet. Maar als je de diepzoete smaak van ketjap te veel zou missen, heb ik dit recept voor koolhydraatarme ketjap.

Sojasaus

Sojasaus is een donkere saus van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een zoutige, umami smaak die gebruikt worden in dips en marinades. Tamari is ook sojasaus, maar dan met een koji gefermenteerd: een langdurig proces op basis van een schimmel. Voor koolhydraatarm is de beste, goed verkrijgbare: Kikkoman glutenvrij. Die bevat de minste koolhydraten, namelijk maar 2 gr per 100 gram.

Suikervrije vissaus

Als je suikervrij wilt eten en je eet veel Aziatisch is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zelfs met zoutzuur (zoals uitgelegd wordt in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: de bekendste Vietnamese vissaus, Red Boat fishsauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestelde deze altijd online bij de Duitse Amazon, maar inmiddels is het ook te koop bij de Glutenvrije webshop en bij Tjin’s Toko.

Satésaus

Heerlijk met satésaus. Die je natuurlijk standaard kunt maken met pinda’s. Maar daar ben ik allergisch voor. Dus ik maak hem met cashewnoten. Er is ook een koolhydraatarme variant van amandelen of macademia noten.

Indonesisch gemarineerde spareribs met tamarinde – voor BBQ of oven

Marjolein
Heerlijke spareribs voor op de BBQ of in een hete oven. Met knoflook, gember, sambal, sojasaus en vissaus. Als zuurtje kun je eens tamarinde pasta gebruiken of 'gewoon' citroen of limoen
5 van 2 stemmen
Bereiding 1 uur
Marinade 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ, Umami
Gang Hartige snacks, Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 2 personen
Calorieën 1270 kcal

Benodigdheden

  • koelkast
  • kookpan
  • BBQ of hete oven (240 graden)
  • rasp, knoflookpers
  • bij gebruik oven: ovenschaal, liefst eentje met een rooster erin

Ingrediënten
  

Vervanging sambal badjak

Bereiding
 

  • Pers de knoflook, rasp de gember, knijp de citroen/limoen uit (als je die gebruikt).
  • Meng de knoflook, gember, twee soorten sambal, de tamarindepasta (als je die gebruikt), sojasaus en vissaus tot een gladde marinade. Harde, in een blok geperste tamarinde moet je eerst even oplossen in een eetlepel heet water.
  • Verwijder het vlies aan de achterkant van het rack spareribs. Ik doe dat meestal door een grote, dikke keukenschaar vanaf de rugkant (de kant met de grove, vlakke stukken bot) in zijn geheel onder het vlies te steken voor een beginnetje. Een mes is vaak te dun en puntig zodat je niet lekker kunt wrikken. Vanaf daar kun je met je hand vaak in één of twee keer wegtrekken.
  • Voor de BBQ knip ik vervolgens meestal vier stukken van twee of drie ribbetjes. Voor de oven is twee grote stukken ook prima. Het is net even wat handzamer dan het rack heel houden en ook trekt de marinade beter in.
  • Smeer de stukken in met de marinade. Dek af en zet in de koelkast. Af en toe even draaien en marinade herverdelen. Minimaal een uur, liever langer, een nachtje is ideaal.
  • Haal ongeveer een uur van te voren uit de koelkast. Doe in een pan, inclusief marinade. Laat warm worden en ongeveer 45 minuten op zacht vuur pruttelen, net tegen de kook aan of af en toe een blubje.
  • Haal de stukken uit de pan met een tang. Laat even uitwalmen/drogen.
  • Leg op hoog vuur op de BBQ en draai een paar keer om. Het kan goed fikken.
  • Of in een ovenschaal liggend op de onderkant. Liefst een schaal met daarin een rooster, zodat er ook onderwarmte bij de ribben komt.
  • Je hebt waarschijnlijk nog geen 10 minuten nodig op de BBQ. En in de oven zo'n 7 tot 8 minuten. Doel is een mooi bruin korstje, maar niet zwart verbrand. Ze zijn al gaar, daar hoef je dus niet op te letten.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Gooi de marinade niet weg! Dit is de perfecte basis voor een heerlijke soep. Voorlopig te warm weer voor soep? Vries het in zodra het is afgekoeld. Wel even labelen met wat het is en van wanneer. Anders vergeet je dat vast 😉 Uitgaande van mijzelf 😉

Voedingswaarde

Calorieën: 1270kcal | Koolhydraten: 1gr | Eiwitten: 71gr | Vetten: 107gr | Verzadigd vet: 34g | MO vet: 18g | EO vet: 39g | Vezels: 0.1gr | Vitamine A: 75IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 3mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine D: 10µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 508mg | Magnesium: 76mg | Kalium: 1123mg | Calcium: 73mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 1µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 647mg | Selenium: 100µg | Zink: 11mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven