Avocado met ei uit de oven: 4x anders (glutenvrij en koolhydraatarm)
Eén van de klassiekers van het koolhydraatarm eten. Simpel, en zo ontzettend lekker! Je kunt er alles op kwijt wat je nog in koelkast hebt liggen en in een handomdraai heb je iets lekkers als ontbijt of lunch. Even in de oven en lekker uit het vuistje uitlepelen. Ook perfect voor een buffet, bijvoorbeeld met Pasen.
Je holt de avocado’s een klein beetje uit om het ei erin te laten passen. Met dat vruchtvlees kun je vervolgens een heerlijke dip of een sausje maken. Gewoon met dezelfde ingrediënten: wat tomaat, bosui of zeekraal. En aanlengen met citroensap, olijfolie, (plantaardige) yoghurt of mayonaise.
4x anders
Ik heb vier variaties uitgewerkt om je te inspireren:
Variatie 1: met zeekraal, bosui en chiliflakes
Variatie 2: met cherrytomaatjes, salami en chiliflakes
Variatie 3: met groene aspergetips en ontbijtspek
Variatie 4: met serranoham en rode peper
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ vis, vlees, kip/gevogelte is afhankelijk van de gekozen topping.
Koolhydraatarm.
Sommige variaties bevatten tomaatjes en rode peper. Deze zijn dus niet strikt paleo vanwege nachtschade. Veel mensen die in de basis een paleo dieet volgen soms met mate (zongerijpte) peper, daarom heb ik het toch de tag paleo meegegeven. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade kun je het weglaten, hier is het redelijk te vervangen door zwarte peper. Als vervanger van de tomaat kun je denken aan een blikje pompoen of een klein roosje bloemkool.
Avocado en ei uit de oven (4x anders)
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- ovenschaal
- bakje, vork, mes
Ingrediënten
- 1 avocado
- 2 ei
- snufje zout roze Himalaya of Keltische zee
- snufje zwarte peper korrels
Variatie 1
- 3 cherry of snoeptomaatjes
- 2 plakjes salami
- 1 tl chilivlokken
Variatie 2
- 1 plak serranoham
- ½ rode peper (Chili of Spaanse)
Variatie 3 (vegetarisch)
- klein handje zeekraal
- halve bosui
- 1-2 tl chilivlokken
Variatie 4
- 2 plakjes ontbijtspek
- 2 groene aspergetips
Saus of dip
- avocado vruchtvlees van het uithollen
- citroen, sap van
- extra vierge olijfolie
- yoghurt, zuivel of plantaardig of mayonaise
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- snufje zwarte peper korrels
Strikt paleo en 'vrij van' nachtschade
- zwarte peper korrels GEEN rode peper of chilivlokken
- blokjes pompoen GEEN cherry tomaatjes
- of kleine roosjes bloemkool
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Snij de avocado in de lengte door de helft. Haal de pit eruit. Lepel rond het gat van de pit de randen iets dieper en breder uit. Hou het weggehaalde vruchtvlees apart.
- Breek een ei in het gat. (Bij een grote plak serranoham kun je die er eerst onder leggen). Tip: je kunt de avocado helften stabiliseren door ze een beetje tegen elkaar of tegen de rand van je ovenschaal te leggen. Maar soms heb je avocado's die echt niet stil willen blijven liggen. Dan kun je een klein plakje van de onderkant af snijden. Je zult er verder weinig last van hebben maar let er wel even op met uitlepelen (niet uit het vuistje maar bord eronder).
- Doe je favoriete topping erover. En maak af met zout en peper naar smaak, eventueel wat chilivlokken. Een beetje zout kan dit gerecht wel gebruiken, en wat mij betreft ook wat pit.
- Zet in de oven voor ongeveer een kwartier, vaak net iets meer. Hang een beetje van de oven af en hoe hard je het geel wilt hebben. Het wit wil je het liefst wel gestold hebben. Je kunt de schaal een beetje heen en weer bewegen om te zien of het wit nog wiebelt.
- Maak een sausje of dip van het achtergehouden vruchtvlees. Dat kan met wat stukjes tomaat, bosui zeekraal of wat je verder in huis hebt. Aanlengen met wat citroensap en olijfolie. Afmaken met wat mayonaise of (plantaardige) yoghurt.
- Laat de avocado's even afkoelen. Serveer het sausje in een bakje ernaast. Daarna simpelweg uitlepelen. Kan ook zo uit het vuistje.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reacie achter!