| | | | |

Avocado met ei uit de oven: 4x anders (glutenvrij en koolhydraatarm)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Eén van de klassiekers van het koolhydraatarm eten. Simpel, en zo ontzettend lekker! Je kunt er alles op kwijt wat je nog in koelkast hebt liggen en in een handomdraai heb je iets lekkers als ontbijt of lunch. Even in de oven en lekker uit het vuistje uitlepelen. Ook perfect voor een buffet, bijvoorbeeld met Pasen.

Je holt de avocado’s een klein beetje uit om het ei erin te laten passen. Met dat vruchtvlees kun je vervolgens een heerlijke dip of een sausje maken. Gewoon met dezelfde ingrediënten: wat tomaat, bosui of zeekraal. En aanlengen met citroensap, olijfolie, (plantaardige) yoghurt of mayonaise.

4x anders

Ik heb vier variaties uitgewerkt om je te inspireren:

Variatie 1: met zeekraal, bosui en chiliflakes
Variatie 2: met cherrytomaatjes, salami en chiliflakes
Variatie 3: met groene aspergetips en ontbijtspek
Variatie 4: met serranoham en rode peper

Dieet en ‘vrij van’

‘Vrij van’ vis, vlees, kip/gevogelte is afhankelijk van de gekozen topping.

Koolhydraatarm.

Sommige variaties bevatten tomaatjes en rode peper. Deze zijn dus niet strikt paleo vanwege nachtschade. Veel mensen die in de basis een paleo dieet volgen soms met mate (zongerijpte) peper, daarom heb ik het toch de tag paleo meegegeven. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade kun je het weglaten, hier is het redelijk te vervangen door zwarte peper. Als vervanger van de tomaat kun je denken aan een blikje pompoen of een klein roosje bloemkool.

Avocado en ei uit de oven (4x anders)

Marjolein
Een heerlijke go-to als je koolhydraatarm of keto eet. Bordevol gezonde vetten, snel klaar en je kunt bijna elke groente of wat snippertjes vlees of vis erbij doen. Gewoon wat je nog in je koelkast hebt liggen. Ideaal. Ik heb 4 variaties gemaakt om je te inspireren. Met een lekker sausje erbij.
5 van 3 stemmen
Vooraf 5 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst, Pasen
Gang Hartige snacks, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 200 kcal

Benodigdheden

  • oven op 200 graden
  • ovenschaal
  • bakje, vork, mes

Ingrediënten
  

  • 1 avocado
  • 2 ei
  • snufje zout roze Himalaya of Keltische zee
  • snufje zwarte peper korrels

Variatie 1

  • 3 cherry of snoeptomaatjes
  • 2 plakjes salami
  • 1 tl chilivlokken

Variatie 2

  • 1 plak serranoham
  • ½ rode peper (Chili of Spaanse)

Variatie 3 (vegetarisch)

  • klein handje zeekraal
  • halve bosui
  • 1-2 tl chilivlokken

Variatie 4

  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 2 groene aspergetips

Saus of dip

  • avocado vruchtvlees van het uithollen
  • citroen, sap van
  • extra vierge olijfolie
  • yoghurt, zuivel of plantaardig of mayonaise
  • snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • snufje zwarte peper korrels

Strikt paleo en 'vrij van' nachtschade

  • zwarte peper korrels GEEN rode peper of chilivlokken
  • blokjes pompoen GEEN cherry tomaatjes
  • of kleine roosjes bloemkool

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de avocado in de lengte door de helft. Haal de pit eruit. Lepel rond het gat van de pit de randen iets dieper en breder uit. Hou het weggehaalde vruchtvlees apart.
  • Breek een ei in het gat. (Bij een grote plak serranoham kun je die er eerst onder leggen).
    Tip: je kunt de avocado helften stabiliseren door ze een beetje tegen elkaar of tegen de rand van je ovenschaal te leggen. Maar soms heb je avocado's die echt niet stil willen blijven liggen. Dan kun je een klein plakje van de onderkant af snijden. Je zult er verder weinig last van hebben maar let er wel even op met uitlepelen (niet uit het vuistje maar bord eronder).
  • Doe je favoriete topping erover. En maak af met zout en peper naar smaak, eventueel wat chilivlokken. Een beetje zout kan dit gerecht wel gebruiken, en wat mij betreft ook wat pit.
  • Zet in de oven voor ongeveer een kwartier, vaak net iets meer. Hang een beetje van de oven af en hoe hard je het geel wilt hebben. Het wit wil je het liefst wel gestold hebben. Je kunt de schaal een beetje heen en weer bewegen om te zien of het wit nog wiebelt.
  • Maak een sausje of dip van het achtergehouden vruchtvlees. Dat kan met wat stukjes tomaat, bosui zeekraal of wat je verder in huis hebt. Aanlengen met wat citroensap en olijfolie. Afmaken met wat mayonaise of (plantaardige) yoghurt.
  • Laat de avocado's even afkoelen. Serveer het sausje in een bakje ernaast. Daarna simpelweg uitlepelen. Kan ook zo uit het vuistje.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 200kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept