Ei muffin broodjes van avocado, amandelmeel en kaas
Makkelijk te maken én makkelijk mee te nemen ei muffins. Lekker smeuïg door wat avocado. Lekker stevig door wat amandelmeel en kaas. Je kunt ze zo uit het vuistje eten, zonder beleg. Maar ze zijn ook prima als broodje te gebruiken. Op de foto met gerookte zalm. Roomkaas zou ook uitstekend passen.
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel is het meest geschikt. Het kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn iets hoger.
Kaas
Je kunt iedere kaas gebruiken die smelt. Je hebt namelijk wel wat binding nodig. Dat kan gewoon Goudse zijn, maar bijvoorbeeld ook een iets droger kaasje als Pecorino. Liever geen verse Mozzarella, dat is net te nat voor dit recept.
Pecorino
Ik gebruikte zelf Pecorino. Dat is schapenkaas en kan bij koemelkallergie geschikt zijn, al geldt dat helaas niet voor iedereen. Pecorino is overigens meestal lactosevrij en bevat ook weinig tot geen koolhydraten.
Zelf kaas schrappen
Rasp kaas bij voorkeur zelf. In zakjes voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Smaakversterkers, conserveringsmiddelen, maar soms ook zelfs zetmeel!
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm. Niet paleo of zuivelvrij door de kaas. Als je Pecorino neemt wel vrij van lactose, A1 caseïne en koemelk.
Ei muffin broodjes van avocado, amandelmeel en kaas
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- 4 muffinbakjes
- beker van de staafmixer
- (blok)rasp
- satéprikker
Ingrediënten
- 1 avocado
- 4 eieren
- 60 gr amandelmeel
- 40 gr kaas zelf geraspt
- 3 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 4 snufjes (Keltisch zee)zout
- 2 snufjes zwarte peper vers gemalen
- 2 tl chilivlokken
Voor lactose- en koemelkvrij
- 40 gr Pecorino of andere lactosevrij schapen (of geiten)kaas
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Mix de avocado met de eieren, het amandelmeel, de kruiden en het bakpoeder.
- Rasp de kaas. Meng de kaas door het beslag.
- Giet het beslag in de vormpjes. Zet 20 minuten in de oven.
- Test met de sateprikker. Komt deze er droog uit zijn ze klaar. Zo niet, geef dan nog 5 minuten extra.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!