| | | |

Auberginesoep met miso en gepofte knoflook

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Umami bommetje! Heerlijk Japans geïnspireerde auberginesoep die zacht is van structuur maar krachtig van smaak. In de oven gegrilde aubergine en gepofte knoflook. Met miso, gember, citroensap en nog een teentje verse knoflook. Afmaken met een dressing van sojasaus en sesamolie en wat flintertjes bosui.

Voor twee personen in grote kommen. Voor vier personen als klein voorafje bij een luxe diner.

Hou je van soep met een lekkere umamismaak? Kijk dan ook eens bij:

Aubergine

Voor deze soep rooster je de aubergines eerst met wat olie in de oven. Van tevoren besprenkelen met zout om wat vocht te onttrekken.

Bouillon

Je kunt bouillon nemen naar keuze. Ik vind paddenstoelen bouillon heerlijk hierbij: ik had de krachtige bouillon met zeewier van ‘De kleinste soepfabriek’, gekocht bij Wereld van Zeewier. Maar groente, vis of kippenbouillon kan ook prima. Hoewel ik groot fan ben van runder bottenbouillon vind ik die hier minder passend.

Meer weten over zeewier? Lees mijn special met info, tips en recepten met zeewier.

Dieet en ‘vrij van’

Ik eet bijna geen soja. Maar wél af en toe gefermenteerde soja zoals in tamari, als miso of als tempeh. Dat zorgt ervoor dat een hoop schadelijke stoffen omgezet worden. Maar echt paleo is soja niet.

Miso bevat nog best wat koolhydraten (22 gr per 100 gram) en is daarmee koolhydraatbeperkt, niet koolhydraatarm.

Auberginesoep met miso en gepofte knoflook

Marjolein
Krachtige, umami soep met een fluweelzachte textuur. In de oven gegrilde aubergine en gepofte knoflook. Met miso, gember, citroensap en nog een teentje verse knoflook. Afmaken met een dressing van sojasaus en sesamolie en wat flintertjes bosui.
5 van 3 stemmen
Bereiding 10 minuten
Oven 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Vegan
Trefwoord Doordeweeks, Kerst, Umami
Gang Soepen
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 2 personen
Calorieën 149 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines
  • 600 ml paddenstoelen bouillon liefst met zeewier
  • 1 bol knoflook
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el verse gember geraspt
  • 2 el miso
  • 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari meer of minder naar smaak
  • paar druppels sesamolie
  • 1 citroen
  • 1 el zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • extra water om de soep te verdunnen, indien nodig

Optioneel (garnering)

  • 2 el kombu (zeewier) gedroogde vlokken, als je geen bouillon hebt met zeewier
  • 2 el zwart sesamzaad

Bereiding
 

  • Was de aubergine ls en snij in stukjes. Doe in een ruime schaal en besprenkel rijkelijk met het zout. Laat minimaal een kwartiertje intrekken.
  • Warm de oven voor op 220 graden. Leg een bakplaat bakpapier klaar.
  • Dep de aubergines droog met keukenpapier. Verspreidt over de bakplaat. Besprenkel met de olijfolie.
  • Leg de ingepakte knoflook naast de aubergine. Zet 45 minuten in de oven.
  • Rasp ondertussen de gember. Pers een teentje knoflook. Stamp in de vijzel zo fijn mogelijk.
  • Meng ook de sojasaus met de sesamolie. Snij de bosui in ringetjes. Zet beide even weg tot je de borden op gaat maken.
  • Zet de bouillon op. Kook de knoflook en gember mee. Voeg de aubergine toe. Knijp de citroen erin uit. Pureer met de staafmixer.
  • Meng de miso in een bakje met twee eetlepels warm water. Zet het vuur uit of heel zacht. Meng de miso door de soep.
  • Voeg water toe als de soep nog erg dik is. Dan proeven of je meer sojasaus wilt gebruiken.
  • Verdeel de soep over de borden. Leg wat bosui in het midden van ieder bord. Sprenkel de sojasaus rondom. Garneer met sesamzaad of kombuvlokken.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Voedingswaarde berekend voor twee ruime porties van grote kommen.

Voedingswaarde

Calorieën: 149kcal | Koolhydraten: 21gr | Eiwitten: 5gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 0.2g | MO vet: 0.4g | EO vet: 0.1g | Vezels: 15gr | Vitamine A: 704IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine C: 39mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 1397mg | Magnesium: 70mg | Kalium: 1136mg | Calcium: 58mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 107µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 123mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

5 from 3 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven