Aubergine tosti met blauwe kaas en spinazie – koolhydraatarm
Een tosti uit de oven, maar dan net even anders. In plaats van brood gebruik je plakken aubergine die je paneert in Pecorino en amandelmeel. Beleggen met blauwe kaas en wat blaadjes spinazie.
Hou je wel van aubergine maar niet zo van blauwe kaas? Maak dan deze ‘gewone’ aubergine tosti met kaas, ham en tomaat.
Koolhydraatarm ‘paneermeel’
Gewoon paneermeel is gemaakt van tarwebloem en dat is uiteraard niet koolhydraatarm. Maar als je amandelmeel combineert met Pecorino of Parmezaanse kaas is dat eigenlijk nog veel lekkerder!
Amandelmeel
Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen!
Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn iets hoger.
Geraspte kaas
Als je geraspte kaas nodig hebt voor een recept kun je het beste kaas aan één stuk kopen. Niet alleen is dat vaak goedkoper, maar aan voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Bijvoorbeeld om de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Soms zit er zelfs zetmeel in: en dat is nou net niet handig als je koolhydraatarm eet!
Gepaneerde koolhydraatarme aubergine tosti met blauwe kaas en spinazie
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- bakplaat
- ovenschaal
- platte spatel
- (blok)rasp
- mengkom
- 2 platte borden
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 tomaat
- 50 gram Roquefort of andere blauwschimmelkaas
- 1 handje verse spinazie
- 2 el extra vierge olijfolie
Paneer
- 1 ei
- 25 gr Pecorino of Parmezaan
- 20 gr amandelmeel
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl cayenne peper
- 2 snufjes zout
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Leg de bakplaat klaar met bakpapier.
- Snij in de lengte aan weerszijden een plakje van de aubergine. Dit gebuik je niet. Snij 4 plakken van de rest.
- Vet de plakken in met de olijfolie en leg op de bakplaat. Doe een kwartier in de oven.
- Bereid de rest rustig voor. Brokkel de kaas. Snij de tomaat in dunne plakken. Was en selecteer de spinazie indien nodig.
- Kluts een ei en schenk uit over een bord (met een opstaande randje). Rasp de Pecorino en meng met de kruiden en het amandelmeel. Leg op het tweede bord.
- Vet de ovenschaal in met olijfolie.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de plakken aubergine kort afkoelen zodat je ze beet kunt pakken.
- Pak een plak, leg één kant in het ei en daarna in de paneer. Leg met de gepaneerde kant naar beneden in de ovenschaal. Herhaal met een tweede plak die je ernaast legt.
- Leg op beide plakken plakjes spinazie en stapel de kaas erop. Leg daar de plakjes tomaat over.
- Pak weer een plak aubergine. Haal weer eerst door het ei, leg daarna in de paneer. Leg nu met de paneer naar boven op de tomaat. Druk licht aan. Herhaal voor de tweede tosti.
- Heb je paneer over dan kan je dat bovenop de tosti's verdelen Van het ei hou je wat over, dat gebruik je niet.
- Zet nog 20 minuten in de oven.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!