| | | | |

Aubergine rolletjes met gehakt en rode amandelpesto

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk mediterraan ovengerechtje van aubergine gevuld met gehakt en bosuitjes. Met een pesto van paprika, gepofte knoflook, extra vierge olijfolie, amandelpasta, edelgistvlokken en salie!

Fan van aubergine? Kijk dan ook eens naar de gebakken aubergine met miso, de geroosterde courgette met aubergine dip of de aubergine curry met zoete aardappel of pompoen.

Edelgist

In gewone pesto zit geraspte Parmezaanse kaas. Edelgistvlokken zijn daar de perfecte vervanger voor. Het is inactieve gist die gezonde voedingsstoffen bevat. Het is online te koop bij natuurvoedingswinkels.

De vlokken hebben een heerlijk zoutige, umami smaak die erg lijkt op Parmezaanse kaas. Maar je gebruikt het niet altijd hetzelfde: het smelt namelijk helemaal niet. En je kunt het beter helemaal niet verhitten, want dan verliest het zijn voedingswaarde. Gebruik het dus koud. Hier in de pesto te en over de aubergine rolletjes als ze uit de oven komen.

Dieet en ‘vrij van’

Dit gerechtje is eigenlijk net niet koolhydraatarm. Want hoewel amandelen over het algemeen net onder de norm van 5 gr khd per 100 gram blijven is dat bij de pasta gek genoeg net niet het geval.

Zowel aubergine als paprika zijn nachtschade en passen niet in een paleo dieet.

Aubergine rolletjes met gehakt en rode amandelpesto

Marjolein
Heerlijk mediterraan ovengerechtje van aubergine gevuld met gehakt en bosuitjes. Met een pesto van paprika, gepofte knoflook, extra vierge olijfolie, amandelpasta, edelgist en salie!
4.67 van 3 stemmen
Vooraf 20 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Kerst
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Europees, Italiaans
Porties 1 tot 2 personen
Calorieën 442 kcal

Benodigdheden

  • oven op 200 graden, bakplaat met bakpapier én rooster
  • groot scherp mes
  • aluminiumfolie, bakje
  • lepel

Ingrediënten
  

  • 1 aubergine
  • 100 gr gehakt
  • 1 bosui
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ tl oregano
  • ¼ tl rozemarijn
  • ½ tl paprikapoeder
  • snuf zout roze Himalaya of Keltische zee
  • milde olijfolie om in te bakken

Pesto

Bereiding
 

Voorbereiden saus

  • Warm de oven voor op 200 graden. Was de paprika en maak droog. Het steeltje laat je er gewoon aan, dat zorgt ervoor dat je straks de paprika nog beet kunt pakken.
  • Haal de buitenste velletjes van de knoflook bol, maar laat alle teentjes eraan vast en in tact. Snij het bovenste topje van alle teentjes. Sprenkel wat olie over de snijvlakken. Pak de knoflookbol in in aluminiumfolie.
  • Leg de paprika op het rooster in de oven (gewoon los, verder niets mee doen). Leg de ingepakte bol knoflook ernaast. Zet de timer op 45 minuten.

Voorbereiden auberginerolletjes

  • Snij de aubergine in ongeveer 6 dunne plakjes. De twee buitenste kontjes gooi je weg.
  • Spreid uit over de bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olie, veeg uit met een kwastjes. Draai de plakjes om en herhaal.
  • Zet in de oven voor 15 minuten. Kies een niveau net boven de paprika zonder deze te pletten. De paprika en knoflook hebben wat betreft de hitte verder niet veel last van het in en uitschuiven van de bakplaat.
  • Prak ondertussen het gehakt met een gesnipperd bosuitje, een geperst teentje knoflook en de kruiden.
  • Check na 15 minuten of de plakjes aubergine zacht en rolbaar zijn. Geef anders ietsje meer.
  • Haal de aubergine plakjes uit de oven. Laat even afkoelen. Dep droog als ze erg vet zijn. Smeer het gehakt erover uit. Rol ze op. En doe nog 20 minuten in de oven.

Afmaken saus

  • Haal na 45 minuten de paprika en de knoflook uit de oven en laat afkoelen. De paprika niet open en bloot, anders droogt hij te veel uit. Je kunt hem in een afgesloten bakje of pan met deksel doen. Een plastic zakje kan ook, maar dan de paprika wel eerst zodanig laten afkoelen dat het plastic niet smelt. Het duurt minimaal een minuutje of 5 voordat je verder kunt zonder je handen te branden.
  • Haal de velletjes van de paprika en verwijder de pitjes. Is het erg vochtig hou dan wat vocht apart. Niet weggooien, misschien wil je de pesto straks nog verdunnen.
  • Knijp de knoflook uit de teentjes. Dat gaat het beste door ze gewoon vast aan de bol te laten en vanaf de onderkant druk te geven naar de opening toe.
  • Doe de paprika en knoflook in een keukenmachine, samen met de notenpasta, edelgist, olijfolie en salie. Eventueel naar smaak nog wat zout. Goed blenden.
  • Afhankelijk van de dikte nog wat achterhouden vocht van de paprika toevoegen. Is de pesto dan nog te dik verdunnen met water. Het vochtgehalte van de paprika kan erg verschillen, maar meestal is extraxra verdunnen niet nodig.
  • Serveer de aubergine rolletjes (eventueel met nog wat edelgist los er over) met de pesto.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 442kcal | Koolhydraten: 20gr | Eiwitten: 24gr | Vetten: 24gr | Verzadigd vet: 8g | MO vet: 1g | EO vet: 11g | Vezels: 18gr | Vitamine A: 4268IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 166mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 471mg | Magnesium: 106mg | Kalium: 1681mg | Calcium: 104mg | Koper: 0.5mg | Foliumzuur: 175µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 312mg | Selenium: 17µg | Zink: 5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

4.67 from 3 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven