Aubergine lasagne (koolhydraatarm en glutenvrij, zonder koemelk en lactose)

Heerlijke koolhydraatarme en glutenvrije lasagne waarbij je plakjes aubergine gebruikt als lasagne bladen. Met tomaat en basilicum voor de smaak en ei voor wat stevigheid. Verder gebruik ik twee soorten schapenkaas. Beide zijn koemelkvrij. En lactosevrij te verkrijgen.

Kaas en ei

In dit recept gebruik ik Pecorino en Feta. Het recept is dus niet zuivelvrij. Beide kazen bevatten dierlijk stremsel en zijn dus ook niet vegetarisch. Verder gebruik je ei voor de stevigheid.

Schapenkaas

Ik heb lang zuivelvrij gegeten maar eet sinds kort weer geiten- en schapenkaas. Deze kazen bevatten een ander soort caseïne, namelijk A2 caseïne. Kaas van Hollandse koeien bevat A1 caseïne. En dat lijkt bij mij de boosdoener.

Pecorino is een hard Italiaans kaasje van schapenmelk dat perfect past bij lasagne. Feta is een brokkelige Griekse kaas van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Beide komen dus (eerder) in aanmerking als je een koemelkallergie hebt. Lees voor de zekerheid altijd wel even de lijst met ingrediënten.

Lactosevrij

Beide kazen zijn ook lactosevrij te koop. Schapen- en geitenmelk bevatten al iets minder lactose dan koemelk. Maar het gaat vooral om het productieproces. Normaal geldt hoe rijper de kaas des te minder lactose er over blijft. Pecorino is een harde, gerijpte kaas.

Bij sommige traditionele buitenlandse kazen zit ook in wat zachtere kaas weinig tot geen lactose meer. Daar is Feta een voorbeeld van. Maar let op: dit verschilt per merk en per productieproces. De naam Feta garandeert dus niet dat het lactosevrij is, maar een aantal soorten Feta zijn dat wel.

Te veel zuivel voor koolhydraatarm?

Als je dit recept verdeelt in twee grote porties, dan bevat een portie 125 gram kaas. Bij een koolhydraatarm dieet wordt vaak geadviseerd maximaal 100 gram zuivel per dag te eten. Dit is voornamelijk vanwege de koolhydraten (lactose). Maar beide kazen zijn verkrijgbaar met 0 gram koolhydraten. Ze bevatten daarnaast ook veel eiwitten, dus hou ook daarvoor goed je dagwaarden in de gaten.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm.

Niet paleo en niet zuivelvrij. Wel koemelkvrij en bij de juiste Feta en Pecorino ook lactosevrij.

Aubergine lasagne (koolhydraatarm en glutenvrij, zonder koemelk en lactose)

Marjolein
Heerlijke lasagne met bladen van aubergine. Verder met tomaat, basilicum, ei, Pecorino en Feta. Deze schapenkazen zijn lactosevrije te koop.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
2x oven 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Peulvruchten, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Ovenschotel
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Grieks, Italiaans
Porties 2 tot 3 personen
Calorieën 631 kcal

Benodigdheden

  • oven op 220 graden
  • bakplaat
  • affiliate linkPFAS vrij bakpapier
  • cakeblik
  • (hand)mixer
  • (blok)rasp
  • knoflookpers
  • 2 kommen
  • keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eieren
  • 150 gr Feta
  • 100 gr Pecorino
  • 140 gr tomatenpuree = een groot blikje
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 flinke scheut milde olijfolie
  • ½ el (Keltisch zee)zout
  • 1 flinke handvol verse basilicum
  • ½ tl tijm
  • ½ tl oregano
  • ½ tl rozemarijn

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 240 graden. Snij beide aubergines in 6 plakken. Probeer de dikte van de plakken gelijk te houden.
  • Besprenkel de plakken aan beide kanten met het zout en laat even intrekken. Dep daarna droog met het keukenpapier.
  • Haal de warme bakplaat uit de oven. Leg het bakpapier erop en en leg de plakken aubergine erop. Besprenkel rijk met olijfolie. Rooster 20 minuten of korter als de randen al bruin worden.
  • Rasp ondertussen de Pecorino.
  • Snij de tomaten in 6 mooie, niet al te dikke plakken. De rest mag je heel klein snijden.
  • Pers de knoflook.
  • Meng in een kom de tomatenpuree met de fijngesneden tomaat. Neem niet al te veel vocht mee, alleen de stukjes.
  • Voeg de knoflook, een eetlepel olijfolie, de oregano, rozemarijn en tijm (mag gedroogd of vers) toe aan de tomaat. Kluts er een ei doorheen.
  • Meng in de andere kom de feta met twee eieren en een eetlepel olijfolie. Dat kan door de feta eerst te prakken en dan te mixen. Het hoeft geen volledig homogene massa te worden.
  • Als de aubergine klaar is haal je de bakplaat eruit. Doe een rooster in de oven. En dan mag de oven terug naar 220 graden.
  • Vet het cakeblik heel licht in met wat druppeltjes olijfolie. Leg een bodempje van 3 plakken aubergine in het cakeblik.
  • Daarover schep je de helft van het fetamengsel. Daarover gaat eenderde van de basilicum. Dek af met 3 plakken aubergine.
  • Daarover gaat de helft van het tomatenmengsel. Beleg met 3 plakken tomaat en de helft van de Pecorino. Dek af met 3 plakken aubergine.
  • Daarover het tweede deel van het fetamengsel met eenderde van de basilicum. Dek weer af met 3 bladen aubergine.
  • Tot slot het tweede deel deel van het tomatenmengsel en de rest van de Pecorino. Bovenop gaan de laatste 3 plakken tomaat en de rest van de basilicum. Hou een paar blaadjes achter als garnering.
  • Zet een half uur in de oven.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Notities

Voedingswaarde berekend op 2 grote porties. En uitgaande voor 0 gram koolhydraten voor beide kazen.

Voedingswaarde

Calorieën: 631kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 40gr | Vetten: 38gr | Verzadigd vet: 21g | MO vet: 3g | EO vet: 11g | Vezels: 15gr | Vitamine A: 1619IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 21mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 1659mg | Magnesium: 116mg | Kalium: 1409mg | Calcium: 996mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 171µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 894mg | Selenium: 40µg | Zink: 5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept