Aubergine lasagne met ei, Feta en Pecorino (koolhydraatarme inspiratie op alla Norma)
Heerlijke koolhydraatarme lasagne waarbij je plakjes aubergine gebruikt als lasagne bladen. Met tomaat en basilicum voor de smaak en ei voor wat stevigheid. Verder gebruik ik twee soorten schapenkaas.
Andere koolhydraatarme lasagne
Fan van lasagne? Kijk dan ook eens bij mijn:
- courgette lasagne met Feta en Pecorino
- pompoen lasagne met kip, champignons en Roquefort
Kaas en ei
In dit recept gebruik ik Pecorino en Feta. Verder gebruik je ei voor de stevigheid.
Pecorino en Feta
Pecorino is een hard Italiaans kaasje van schapenmelk dat perfect past bij lasagne. Feta is een brokkelige Griekse kaas van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk.
Te veel zuivel voor koolhydraatarm?
Als je dit recept verdeelt in twee grote porties, dan bevat een portie 125 gram kaas. Bij een koolhydraatarm dieet wordt vaak geadviseerd maximaal 100 gram zuivel per dag te eten. Dit is voornamelijk vanwege de koolhydraten (lactose). Maar beide kazen zijn verkrijgbaar met 0 gram koolhydraten. Ze bevatten daarnaast ook veel eiwitten, dus hou ook daarvoor goed je dagwaarden in de gaten.
Aubergine lasagne met ei, Feta en Pecorino (koolhydraatarme inspiratie op alla Norma)
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- bakplaat
- cakeblik
- (hand)mixer
- (blok)rasp
- knoflookpers
- 2 kommen
- keukenpapier
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 2 tomaten
- 3 teentjes knoflook
- 3 eieren
- 150 gr Feta
- 100 gr Pecorino
- 140 gr tomatenpuree = een groot blikje
- 2 el milde olijfolie
- 1 flinke scheut milde olijfolie
- ½ el (Keltisch zee)zout
- 1 flinke handvol verse basilicum
- ½ tl tijm
- ½ tl oregano
- ½ tl rozemarijn
Bereiding
- Warm de oven voor op 240 graden. Snij beide aubergines in 6 plakken. Probeer de dikte van de plakken gelijk te houden.
- Besprenkel de plakken aan beide kanten met het zout en laat even intrekken. Dep daarna droog met het keukenpapier.
- Haal de warme bakplaat uit de oven. Leg het bakpapier erop en en leg de plakken aubergine erop. Besprenkel rijk met olijfolie. Rooster 20 minuten of korter als de randen al bruin worden.
- Rasp ondertussen de Pecorino.
- Snij de tomaten in 6 mooie, niet al te dikke plakken. De rest mag je heel klein snijden.
- Pers de knoflook.
- Meng in een kom de tomatenpuree met de fijngesneden tomaat. Neem niet al te veel vocht mee, alleen de stukjes.
- Voeg de knoflook, een eetlepel olijfolie, de oregano, rozemarijn en tijm (mag gedroogd of vers) toe aan de tomaat. Kluts er een ei doorheen.
- Meng in de andere kom de Feta met twee eieren en een eetlepel olijfolie. Dat kan door de Feta eerst te prakken en dan te mixen. Het hoeft geen volledig homogene massa te worden.
- Als de aubergine klaar is haal je de bakplaat eruit. Doe een rooster in de oven. En dan mag de oven terug naar 220 graden.
- Vet het cakeblik heel licht in met wat druppeltjes olijfolie. Leg een bodempje van 3 plakken aubergine in het cakeblik.
- Daarover schep je de helft van het Fetamengsel. Daarover gaat eenderde van de basilicum. Dek af met 3 plakken aubergine.
- Daarover gaat de helft van het tomatenmengsel. Beleg met 3 plakken tomaat en de helft van de Pecorino. Dek af met 3 plakken aubergine.
- Daarover het tweede deel van het Fetamengsel met eenderde van de basilicum. Dek weer af met 3 bladen aubergine.
- Tot slot het tweede deel deel van het tomatenmengsel en de rest van de Pecorino. Bovenop gaan de laatste 3 plakken tomaat en de rest van de basilicum. Hou een paar blaadjes achter als garnering.
- Zet een half uur in de oven.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!