Aubergine frietjes
Heerlijk krokante aubergine frietjes uit de oven. Beetje olijfolie erop, lekker kruiden en paneren met gemalen amandelen en knabbelspek.
Lekker met een tahin dipsaus (zoals op de foto), of met guacamole. Maar gewoon met wat knoflooksaus of mayonaise zijn ze ook erg lekker.
Stem de kruiden die je gebuikt voor de frietjes af op je dip. In dit recept gebruik ik harissakruiden (chilivlokken, paprikapoeder, koriander, komijn en kaneel). Dit zijn Middenoosterse smaken die goed passen bij de tahin dip. Bij guacamole kun je denken aan chilivlokken, knoflook- en uienpoeder. Bij een Mediterrane dip kun je denken aan oregano, rozemarijn, tijm en salie.
Dieet en ‘vrij van’
Door de aubergines eerst te weken in koud pekelwater blijven ze in vorm. Door ze daarna te paneren worden ze lekker knapperig. De paneer is glutenvrij en koolhydraatarm omdat je gemalen knabbelspek gebruikt en wat amandelmeel.
De frietjes zijn niet paleo omdat aubergine nachtschade is.
Aubergine frietjes
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat, bakpapier
- kom + theedoek/keukenrol
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 flinke el zout
- 50 gr knabbelspek
- 50 gr amandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1l
- flinke scheut milde olijfolie
- 2 ei
- 1 el Harissa kruidenmix paprika, komijn, koriander, chili
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch
Bereiding
- Snij de aubergine dwars door de helft en maak van elke helft frietjes van ongeveer een halve bij maximaal een hele centimeter. Formaat Vlaamse friet.
- Leg ze in een bak waar ze net in passen en schep er een flinke eetlepel zout over. Zet de frietjes onder water. Laat een half uur zo staan. Eventueel iets op de frietjes zetten zodat ze onder water blijven.
- Dep de frietjes goed droog. Bijvoorbeeld eerst met een theedoek en daarna nog met keukenpapier. Laat ze daarna even met rust zodat ze verder kunnen drogen.
- Warm de oven voor op 180 graden. Maal het knabbelspek zo fijn mogelijk. Maal ook de amandelen fijn. Als je met meel werkt is dat al fijn genoeg. Meng door elkaar. Kluts de eieren in een aparte kom.
- Doe de frietjes in een kom met een flinke scheut milde olijfolie en de kruiden. Meng met de hand door elkaar.
- Haal de frietjes door het ei en daarna door het amandel/ knabbelspek mengsel. Leg op de bakplaat. Zorg dat de frietjes elkaar niet raken.
- Zet in de oven voor 3 sessies van 15 minuten, in totaal dus 45 minuten. Na de eerste sessie draai je de frietjes om. Na de tweede sessie doe je hetzelfde waarbij je kijkt welke kant nog de meeste knapperigheid kan gebruiken, die kant leg je boven. Voor kleine stukjes kan het half uur in de oven genoeg geweest zijn, die haal je er vast uit om te zorgen dat ze niet gaan verbranden.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je vragen? Laat een reactie achte!