Atjar ketimoen (zure komkommer)
Atjar ketimoen is een lekker friszuur Indisch bijgerechtje van komkommer met ui, chilivlokken, limoen en azijn. Heerlijk bij Aziatische gerechten. Als salade of om te veel pit in het hoofdgerecht te blussen. In het laatste geval kun je de atjar het beste zónder de chilivlokken maken.
Wat is atjar?
Atjar is een zuur gerechtje waarbij groente ingelegd wordt, meestal gewoon in azijn. Vergelijkbaar met hoe wij in Nederland zure augurken maken en wat in het Engels een ‘pickle’ genoemd wordt.
Wat is ketimoen?
Ketimoen is de Indonesisch voor komkommer. Atjar ketimoen is dus eigenlijk gewoon (zoet)zuur ingelegde komkommer
Azijn
In de Aziatische keuken wordt vooral gewerkt met rijstazijn. Ik gebruik zelf het liefs natuurlijke appelciderazijn. Als je goede biologische koop bevat deze gezonde stoffen en vaak ook delen van de ‘moeder’.
Geen suiker
Authentieke atjar ketimoen wordt gemaakt met zuur én suiker. Maar ik gebruik in dit recept géén suiker, alleen zuur. Het gaat hier gaat om de ‘pickle methode’, net als bijvoorbeeld bij zilveruitjes of augurken. Door de toevoeging van azijn vind geen fermentatie (meer) plaats. Alle suiker die toegevoegd wordt eet je dus ook. Wil je suikervrij eten dan kies je in de winkel ook liever voor zure augurken en niet voor zoetzure.
Dit is anders dan bij fermentatie. Bijvoorbeeld bij de ‘anaerobe melkzuurbacterie methode’ van kimchi of deze gefermenteerde bloemkool. Dan voeg je zout toe én ook suiker. De suiker is nodig voor de fermentatie en wordt als het ware door de bacteriën ‘opgegeten’. Deze suikers zijn dus al weg voordat jij het eet.
Om toch wat diepgang in het zuur te krijgen gebruik ik wel een limoentje. Dit bevat nog wel wat koolhydraten en kan je ook weglaten. Dan iets meer azijn gebruiken.
Dieet en ‘vrij van’
Lowcarb, paleo en vegan. Niet strikt koolhydraatarm door de ui en de limoen koolhydraatbeperkt. Je kunt uiteraard alleen komkommer en azijn gebruiken, maar dan verlies je wel wat aan smaak.
Rode peper/chilvlokken is nachtschade. Bij een paleo dieet wordt dit soms met mate gegeten. Voor strikt paleo, AIP en ‘vrij van’ nachtschade de rode peper weglaten.
Atjar ketimoen
Benodigdheden
- potje liefst afsluitbaar
- mandoline of kaasschaaf + mesje
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 grote rode ui
- 150 ml witte azijn of appelazijn
- 1 limoen
Optioneel (niet strikt paleo, AIP en niet 'vrij van' nachtschade)
- 2 el chilivlokken of fijngesneden rood pepertje
Bereiding
- Was de komkommer en schaaf in dunne plakjes. Snij de ui in dunne halve ringen.
- Meng de ui en komkommer met de azijn, limoensap en de chilivlokken.
- Zet minimaal een uur in de koelkast, maar liefst een nachtje.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Lekker!