Aspergetorentje met Hollandse garnalen en makkelijke Hollandaisesaus
Hollandaise saus:
Koolhydraatarm, zuivelvrij te maken en 5 minuten met de staafmixer!
Een heerlijk klassiek voorafje van asperges met Hollandse garnalen en heerlijk romige Hollandaise saus. Met een mooie manier van serveren, maar heel makkelijk te maken. Zelfs de Hollandaise saus is binnen 5 minuten klaar! Dit voorgerecht is koolhydraatarm en paleo. Weliswaar niet helemaal zuivelvrij door de roomboter in de Hollandaise saus. Maar boter is vaak de eerste vorm van zuivel die je kunt eten als er intoleranties zijn.
Wanneer zijn er weer asperges?
In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.
Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.
Hoe moet je asperges koken?
Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.
Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.
Hoe moet je asperges schillen?
Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.
Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.
Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.
Soep van het kookvocht van asperges
Gooi het kookvocht nooit weg! Daar kun je heerlijke asperges soep mee maken.
Idee: kook iets meer, hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.
Hollandse garnalen
Hollandse garnalen kunnen flink prijzig zijn. Je kunt ze eventueel vervangen door rivierkreeftjes, in kleine stukjes gesneden grotere garnalen of gerookte zalm.
Kweek garnalen en zalm
Wellicht is het bij deze keus goed om te weten dat grote garnalen vaak kweekgarnalen zijn. Let ook bij het kopen van gerookte zalm hierop: de meeste gerookte zalm in Nederland is afkomstig van kweekvis. Kweekvis bevat naar verhouding veel omega 6. Gezonde omega 3 vette vis is wild gevangen. De bekendste is Sockeye. Dit vlees is wat vleziger en roder van kleur.
Zeekraal
Zeekraal is een plantje dat groeit aan de rand van land en zee. Het heeft een zachte ziltige smaak. Je kunt het rauw verwerken (zoals ik hier doe) of kort blancheren. Met één keer afspoelen behoud je de ziltige smaak. Bij blancheren of meerdere keren spoelen neemt de ziltsmaak iets af.
Hollandaise saus
Hollandaisesaus wordt gemaakt van eigeel, een zuurtje en roomboter. Ik heb ooit geleerd dat het gemaakt wordt met een intensief proces waarbij de boter geklaard moet worden, de eieren au bain Marie verwarmd worden en je minuten lang stevig aan het kloppen bent. Maar het kan ook binnen 5 minuten met de staafmixer. Kijk hier voor een filmpje.
Hollandaise saus is één van de weinige recepten op deze site waarbij de roomboter niet goed te vervangen is door kokosolie. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.
Wil je lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo.

Aspergetorentje met Hollandse garnalen en makkelijke Hollandaisesaus
Benodigdheden
- kookpan
- (steel)pannetje
- ring om bord op te maken
- staafmixer +beker
- mes, lepeltje, bakjes
Ingrediënten
- 2-3 asperges
- 40 gr Hollandse garnaaltjes
- 1 el zeekraal
- 1 tl mayonaise
- 50 gr (grasgevoerde) roomboter
- 1 eidooier
- ½ citroen, sap van
- 1 el verse dille
Bereiding
- Kook de asperges. Laat afkoelen en snijd in stukjes.
- Smelt de boter in een steelpannetje. Hou warm op de laagste stand. De boter moet straks warm zijn maar niet heet.
- Spoel de zeekraal af onder stromend water. Snij in kleine stukjes. Meng door de asperge stukjes.
- Meng de garnalen met de mayonaise.
- Scheid een ei en doe de dooier in de maatbeker van de staafmixer. Voeg het citroensap toe. Mix het schuimig en dik. Hou eerst de staafmixer even op de bodem en trek dan langzaam omhoog.
- Voeg in een klein straaltje steeds wat warme boter toe terwijl je de staafmixer op en neer beweegt.
- Voeg de dille toe, maar hou een beetje apart voor garnering.
- Maak de ring op met eerst een laagje asperges en dan een laagje garnalen. Giet wat saus over de garnalen en druppel wat rond het torentje op het bord. Maak af met een toefje dille.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Video
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!