Asperges
13 koolhydraatarme, glutenvrije en lactosevrije recepten
Heerlijk! Witte asperges, ze zijn er weer. Ik heb 13 glutenvrije en lactosevrije recepten verzameld waarvan er 12 ook koolhydraatarm zijn. Van klassiek met Hollandaise saus. Tot wat aparter: met een sinaasappel amandelroomsaus, Japans met miso of Thais met gember en kurkuma. Van gekookt tot gebakken en van salades tot soepjes.
Eet smakelijk! En vooral: lekker anders!
Wanneer zijn er weer asperges?
In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.
Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.
Hoe moet je asperges koken?
Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.
Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.
Hoe moet je asperges schillen?
Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.
Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.
Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.
Soep van het kookvocht van asperges
Als je asperges kookt, kook er dan net iets meer dan je op dat moment nodig hebt. Hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.
1x de enige die niet lowcarb is
1. Asperges met gierst, vijg, amandelen en sinaasappel maple saus
3x klassiek gekookte asperges
2. Asperges met ei en (kalkoen)ham in een botersaus (koolhydraatarm)
3. Wilde zalm met asperges en Hollandaise saus (koolhydraatarm, met ei en boter)
4. Asperges met een dille citroendressing (koolhydraatarm, paleo en vegan, dus zuivelvrij en zonder ei)
3x asperges nét even anders
Klassiek gekookte asperges met een botersaus of wat citroen zijn natuurlijk heerlijk. Maar het is ook wel eens leuk om asperges op een andere manier klaar te maken.
Ik heb inspiratie gevonden in de wereldkeuken. Te beginnen in Japan: want als de romigheid en ziltigheid bij de klassieke gerechten zo goed passen, dan denk ik meteen aan miso! Beetje sushi gember erbij, sesamolie en zeekraal. Wat een feest!
Vervolgens reis ik naar Thailand. Want prei, bamboe en palmharten doen het erg goed in een stoofpannetje van kokosmelk en kurkuma. Dat moet dan met asperges ook kunnen!
Tot slot naar het Middellandse Zee gebied voor asperges in een heerlijke sinaasappel roomsaus. De roomsaus maak ik van amandelen, want de nootachtige smaak daarvan past perfect bij de sinaasappel en de asperges. Ik heb er kippendijen bij gebakken, gekruid met wat paprikapoeder, salie en venkelzaadjes. Hierdoor krijgt het gerecht een Italiaans tintje.
5. Japanse asperges met gerookte zalm, miso en gember (lowcarb en paleo variant)
6. Thaise asperges met rivierkreeftjes, gember en kurkuma (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
7. Kipdijfilet met asperges in sinaasappel amandelroomsaus
3x asperges als salade
Voor de salades grijp ik weer terug op klassieke combinaties. Eentje met ei en (kalkoen)ham, eentje met grote garnalen en dille en eentje (meer een voorafje) met Hollandse garnalen en (weer) Hollandaisesaus.
8. Asperge salade met ei en (kalkoen)ham (koolhydraatarm en paleo)
9. Asperge salade met garnalen en dille
10. Aspergetorentje met Hollandse garnalen en makkelijke Hollandaisesaus
3x asperge soep
Eigenlijk krijg je er altijd gratis bouillon bij als je asperges kookt. Twee voor de prijs van één, niet verkeerd in deze tijd.
Twee van de soepjes hieronder blijven ook een bouillon. Eén met zeekraal en kiemgroenten en van de andere maak ik een misosoep. Het derde soepje maakte ik romig, bijna gebonden, met Hollandaise saus.
11. Asperge bouillon met zeekraal en kiemgroenten (koolhydraatarm, paleo en vegan)
12. ‘Easy’ misosoep met witte asperges en kombu zeewier (lowcarb en vegan)
13. Romige aspergesoep (glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm en paleo)
Bonusrecept: ‘easy’ Hollandaisesaus
Ik gebruik zo vaak Hollandaisesaus in de recepten hierboven dat ik het receptje nog even apart heb uitgewerkt. Voor deze saus gebruik je (geklaarde) boter. Niet zuivelvrij dus maar wel lactosevrij. Ook vrij van A1 caseïne. Bij een koemelkallergie kun je eventueel geitenboter gebruiken.
Heb je een van deze recepten gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!