12x koolhydraatarme lowcarb recepten met witte asperges

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk! Hollandse witte asperges, ze zijn er weer. Ik heb 12 recepten verzameld: sommige strikt koolhydraatarm en zelfs ketogeen, maar ook enkele met koolhydraatbeperkte ingrediënten. Van klassiek gekookt met Hollandaise saus, mosterdsaus of met ei en ham. Tot wat aparter: met een sinaasappel amandelroomsaus, Japans met miso of Thais met gember en kurkuma. Van gekookt tot gebakken en van salades tot soepjes. Eet smakelijk. En vooral: lekker anders!

Wanneer zijn er weer asperges?

In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt. Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.

Hoe moet je asperges koken?

Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe. Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten. Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.

Hoe moet je asperges schillen?

Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.

  • Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge.
  • Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen.
  • Draai dan de asperge een slagje en herhaal een paar keer.
  • Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.
  • Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.

Soep van het kookvocht van asperges

Gooi het kookvocht nooit weg! Daar kun je heerlijke asperges soep mee maken. Idee: kook iets meer, hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.

3x klassiek gekookte asperges

1. Asperges met ei en (kalkoen)ham in een botersaus
Een eenvoudige en klassieke bereidingswijze voor asperges. Gekookt met ei en (kalkoen)ham en een botersausje.
Wilde zalm met gekookte asperges en Hollandaise saus
2. Zalm met asperges en makkelijke Hollandaise saus
Heerlijk klassiek gerecht van wilde zalm met gekookte asperges en Hollandaisesaus. De saus maak je makkelijk en snel in 5 minuten: met de staafmixer!
Asperges met een dille mosterd citroendressing op een groen bord
3. Asperges met een mosterd citroendressing en verse dille
Een heerlijke klassieke bereiding van asperges. Gekookt en met een eenvoudige dressing van citroensap, extra vierge olijfolie en dille. Naar smaak wat mosterd om de dressing dikker te maken.

3x asperges nét even anders

Het is ook leuk om asperges op een andere manier klaar te maken met inspiratie uit de wereldkeuken. Te beginnen in Japan: want als de romigheid en ziltigheid bij de klassieke gerechten zo goed passen, dan denk ik meteen aan miso! Vervolgens reis ik naar Thailand. Tot slot naar het Middellandse Zeegebied voor asperges in een heerlijke sinaasappel roomsaus.

4. Japanse asperges met gerookte zalm, miso en gember
Wat een geweldig bijzondere smaakbeleving! Geloof me, als je van asperges en van Japans houdt, ga je dit echt heerlijk vinden. Zacht en umami tegelijk.
Thaise asperges met gember kurkuma en kokosmelk in een gietijzeren skillet
5. Thaise asperges met rivierkreeftjes, gember en kurkuma
Asperges op een manier zoals je ze waarschijnlijk nog nooit gegeten hebt. Heerlijk gestoofd met de zachte Thaise smaken van kokosmelk, verse gember en kurkuma. Met een beetje pit van chiliflakes als je daarvan houdt.
Kipdijfilet en asperges met sinaasappel en amandelroom
6. Kipdijfilet met asperges in sinaasappel amandelroomsaus
Asperges gestoofd in sinaasappelsap. De kip bak je met heerlijke kruiden zoals paprikapoeder, salie en venkelzaadjes. Het gerecht heeft daardoor iets Italiaans. Over de kip en de asperges druppel je vervolgens een heerlijke roomsaus gemaakt van amandelpasta en amandelroom.

3x asperges als salade

Voor de salades grijp ik weer terug op klassieke combinaties. Eentje met ei en (kalkoen)ham, eentje met Hollandse garnalen en Hollandaisesaus. Daarna een koud voorafje met grote garnalen en dille.

7. Asperge salade met ei en (kalkoen)ham
Een klassieke aspergesalade met gekookt ei en kalkoenreepjes. Als je varkensvlees eet kun je ook ham gebruiken.
8. Asperge salade met garnalen en dille
Een heerlijk zachte en subtiele aspergesalade met garnalen en verse dille.
asperge torentje met Hollandse garnalen
9. Aspergetorentje met Hollandse garnalen en makkelijke Hollandaisesaus
Subtiel voorafje van asperges met zeekraal en daar bovenop Hollandse garnaaltjes. Afgemaakt met een eenvoudig te maken Hollandaise saus.

3x asperge soep

Eigenlijk krijg je er altijd gratis bouillon bij als je asperges kookt. Twee voor de prijs van één, niet verkeerd in deze tijd. Twee van de soepjes hieronder blijven ook een bouillon. Eén met zeekraal en kiemgroenten en van de andere maak ik een misosoep. Het derde soepje maakte ik romig, bijna gebonden, met Hollandaise saus.

10. ‘Easy’ misosoep met witte asperges en kombu zeewier
Makkelijke en snelle misosoep op basis van aspergebouillon. Met kombu zeewier. Lowcarb (koolhydraatbeperkt)
11. Asperge bouillon met zeekraal en kiemgroenten
Een heerlijke zachte bouillon die je kunt maken van het kookvocht van asperges die je eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd. Geen verspilling dus! Wel zo fijn in een tijd dat alles duurder wordt.
12. Romige aspergesoep met Hollandaise saus
Een romige aspergesoep. Je kunt de soep maken met lekker veel asperges en die allemaal in de soep doen. Maar ook in dit recept ga ik er vanuit dat je het kookvocht gebruikt van asperges die je eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd. Ook hier geen verspilling dus!

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *