Asperges

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

13 koolhydraatarme, glutenvrije en lactosevrije recepten

Heerlijk! Witte asperges, ze zijn er weer. Ik heb 13 glutenvrije en lactosevrije recepten verzameld waarvan er 12 ook koolhydraatarm zijn. Van klassiek met Hollandaise saus. Tot wat aparter: met een sinaasappel amandelroomsaus, Japans met miso of Thais met gember en kurkuma. Van gekookt tot gebakken en van salades tot soepjes.

Eet smakelijk! En vooral: lekker anders!

Wanneer zijn er weer asperges?

In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.

Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.

Hoe moet je asperges koken?

Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.

Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.

Hoe moet je asperges schillen?

Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.

Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.

Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.

Soep van het kookvocht van asperges

Als je asperges kookt, kook er dan net iets meer dan je op dat moment nodig hebt. Hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.

1x de enige die niet lowcarb is

1. Asperges met gierst, vijg, amandelen en sinaasappel maple saus
Witte asperges die je even afgrilt. Dan leg je ze op een bedje van geroosterde gierst met vijgen. Geschaafde amandelen en een saus van amandelpasta, sinaasappelsap en maple syrup maken het gerechtje helemaal af

3x klassiek gekookte asperges

2. Asperges met ei en (kalkoen)ham in een botersaus (koolhydraatarm)
Een eenvoudige en klassieke bereidingswijze voor asperges. Gekookt met ei en (kalkoen)ham en een botersausje.
3. Wilde zalm met asperges en Hollandaise saus (koolhydraatarm, met ei en boter)
Heerlijk klassiek gerecht van wilde zalm met gekookte asperges en Hollandaisesaus.
4. Asperges met een dille citroendressing (koolhydraatarm, paleo en vegan, dus zuivelvrij en zonder ei)
Een heerlijke klassieke bereiding van asperges. Gekookt en met een eenvoudige dressing van citroensap, extra vierge olijfolie en dille. Naar smaak wat mosterd om de dressing dikker te maken.

3x asperges nét even anders

Klassiek gekookte asperges met een botersaus of wat citroen zijn natuurlijk heerlijk. Maar het is ook wel eens leuk om asperges op een andere manier klaar te maken.

Ik heb inspiratie gevonden in de wereldkeuken. Te beginnen in Japan: want als de romigheid en ziltigheid bij de klassieke gerechten zo goed passen, dan denk ik meteen aan miso! Beetje sushi gember erbij, sesamolie en zeekraal. Wat een feest!

Vervolgens reis ik naar Thailand. Want prei, bamboe en palmharten doen het erg goed in een stoofpannetje van kokosmelk en kurkuma. Dat moet dan met asperges ook kunnen!

Tot slot naar het Middellandse Zee gebied voor asperges in een heerlijke sinaasappel roomsaus. De roomsaus maak ik van amandelen, want de nootachtige smaak daarvan past perfect bij de sinaasappel en de asperges. Ik heb er kippendijen bij gebakken, gekruid met wat paprikapoeder, salie en venkelzaadjes. Hierdoor krijgt het gerecht een Italiaans tintje.

5. Japanse asperges met gerookte zalm, miso en gember (lowcarb en paleo variant)
Wat een geweldig bijzondere smaakbeleving! Geloof me, als je van asperges en van Japans houdt, ga je dit echt heerlijk vinden. Zacht en umami tegelijk.
6. Thaise asperges met rivierkreeftjes, gember en kurkuma (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Asperges op een manier zoals je ze waarschijnlijk nog nooit gegeten hebt. Heerlijk gestoofd met de zachte Thaise smaken van kokosmelk, verse gember en kurkuma. Met een beetje pit van chiliflakes als je daar van houdt.
7. Kipdijfilet met asperges in sinaasappel amandelroomsaus
Asperges gestoofd in sinaasappelsap. De kip bak je met heerlijke kruiden zoals paprikapoeder, salie en venkelzaadjes. Het gerecht heeft daardoor iets Italiaans. Over de kip en de asperges druppel je vervolgens een heerlijke roomsaus gemaakt van amandelpasta en amandelroom.

3x asperges als salade

Voor de salades grijp ik weer terug op klassieke combinaties. Eentje met ei en (kalkoen)ham, eentje met grote garnalen en dille en eentje (meer een voorafje) met Hollandse garnalen en (weer) Hollandaisesaus.

8. Asperge salade met ei en (kalkoen)ham (koolhydraatarm en paleo)
Een klassieke aspergesalade met gekookt ei en kalkoenreepjes. Als je varkensvlees eet kun je ook ham gebruiken.
9. Asperge salade met garnalen en dille
Een heerlijk zachte en subtiele aspergesalade met garnalen en verse dille.
10. Aspergetorentje met Hollandse garnalen en makkelijke Hollandaisesaus
Subtiel voorafje van asperges met zeekraal en daar bovenop Hollandse garnaaltjes. Afgemaakt met een eenvoudig te maken Hollandaise saus.

3x asperge soep

Eigenlijk krijg je er altijd gratis bouillon bij als je asperges kookt. Twee voor de prijs van één, niet verkeerd in deze tijd.

Twee van de soepjes hieronder blijven ook een bouillon. Eén met zeekraal en kiemgroenten en van de andere maak ik een misosoep. Het derde soepje maakte ik romig, bijna gebonden, met Hollandaise saus.

11. Asperge bouillon met zeekraal en kiemgroenten (koolhydraatarm, paleo en vegan)
Een heerlijke zachte bouillon die je kunt maken van het kookvocht van asperges die je eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd. Geen verspilling dus! Wel zo fijn in een tijd dat alles duurder wordt.
12. ‘Easy’ misosoep met witte asperges en kombu zeewier (lowcarb en vegan)
Makkelijke en snelle misosoep op basis van aspergebouillon. Met kombu zeewier. Lowcarb (koolhydraatbeperkt en vegan)
13. Romige aspergesoep (glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm en paleo)
Een romige aspergesoep. Je kunt de soep maken met lekker veel asperges en die allemaal in de soep doen. Maar in dit recept ga ik er vanuit dat je het kookvocht gebruikt van asperges die je eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd. Geen verspilling dus! Wel zo fijn in een tijd dat alles duurder wordt.
Bonusrecept: ‘easy’ Hollandaisesaus

Ik gebruik zo vaak Hollandaisesaus in de recepten hierboven dat ik het receptje nog even apart heb uitgewerkt. Voor deze saus gebruik je (geklaarde) boter. Niet zuivelvrij dus maar wel lactosevrij. Ook vrij van A1 caseïne. Bij een koemelkallergie kun je eventueel geitenboter gebruiken.

14. Hollandaise saus met de staafmixer: in 5 minuutjes klaar!
Een feestje van dikke warme boter met de romigheid van ei. In 5 minuten klaar en je hebt alleen een steelpannetje en de staafmixer nodig.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *