Asperges met ei en (kalkoen)ham

Een klassieke en o zo lekkere manier om asperges te bereiden. Eenvoudig door de asperges te koken met de schillen en de kontjes. En ze daarna af te maken met een gekookt ei en wat kalkoenspek of ham in een eenvoudig sausje van gesmolten boter.

In plaats van een simpel botersausje kun je ook Hollandaise saus maken. Kijk daarvoor bij het recept voor Hollandaise saus of naar naar de wilde zalm met asperges en Hollandaise saus.

Dieet en ‘vrij van’

Door de botersaus is dit recept niet geheel zuivelvrij. Het is één van de weinige recepten op deze site waarbij de boter niet vervangen kan worden door kokosolie. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig ook best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.

Wil je volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter. Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo.

Dit recept is verder koolhydraatarm en laag histamine met twee belangrijke aanpassingen.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Asperges zijn bij uitstek een groente die je kunt eten bij een laag histamine dieet. Net als boter.

Maar wat op de foto al erg opvalt: dit recept bevat ei en ook eiwit. Kippeneiwit is niet laag histamine. Dat betekent dat je het ei moet vervangen, weglaten of eventueel alleen de dooier eet. Alternatieven zijn kwarteleitjes, eenden- of ganzeneieren gebruiken. Maar let op: deze oplossing werkt helaas niet bij iedereen.

Vleeswaar is over het algemeen ook hoog in histamine. Een stukje gebakken kipfilet is meestal vrij laag in histamine. Voor iedereen is het anders wat haalbaar is, maar zorg er in ieder geval dat je vlees zo vers mogelijk is. Voorverpakt, gedroogd of gerookt vlees is altijd hoger in histamine.

Citrus is eveneens niet laag histamine. Deze is meestal te vervangen door witte azijn (suggestie van SIGHI) of appelciderazijn (suggestie van MC360.com).

Asperges met ei en (kalkoen)ham

Marjolein
Een eenvoudige en klassieke bereidingswijze voor asperges. Gekookt met ei en (kalkoen)ham en een botersausje.
5 van 1 stem
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo
Trefwoord Basisrecept
Gang Bijgerechten, Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 668 kcal

Benodigdheden

  • grote pan met deksel, kook- of steelpannetje (2x)

Ingrediënten
  

  • 500 gr asperge
  • 1 citroen, sap van
  • 2 ei
  • 100 gr kalkoenspekreepjes
  • of 100 gr ham
  • 100 gr (grasgevoerde) roomboter
  • flinke snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee

Variant laag histamine en eiwitvrij

  • witte azijn of appelciderazijn GEEN citroensap
  • eidooier alleen het geel, in ieder geval geen kippeneiwit
  • of kwartel- of ganzenei
  • kipfilet verse zelfgebakken, geen voorverpakte of gerookte vleeswaar

Bereiding
 

  • Was de asperges. Voorzichtig zodat ze niet breken. Vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af.
  • Leg de asperges in een pan, doe de schillen en de kontjes er bovenop. Voeg het sap van 1 citroen toe (eerst even in een apart bakje om te voorkomen dat je straks de pitjes er weer uit moet vissen). Voeg water toe tot de asperges onder staan. Dat zal net wat meer dan 1 liter zijn. Kook 5 minuten en laat daarna nog 10 minuten staan.
  • Kook ondertussen de eieren (8 tot 9 minuten). Pel ze en snij ze in kleine stukjes. Bak de kalkoenreepjes. Als je ham gebruikt hoef je dit niet te bakken.
  • Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg het ei en de reepjes toe.
  • Verdeel de asperges over twee borden. Verdeel de saus over de asperges.

Notities

Als je 750 gram kookt heb je genoeg om minimaal 2 asperges apart te houden. Bewaar ook de schillen, de kontjes en het kookvocht apart. Daar kun je heerlijke soep van maken.
Hollandaisesaus wordt gemaakt van eigeel, een zuurtje en roomboter. De meeste mensen die zuivel mijden eten nog wel roomboter, maar wil je lactose of caseïne mijden kies dan voor geklaarde boter.

Voedingswaarde

Calorieën: 668kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 26gr | Vetten: 59gr | Verzadigd vet: 31g | MO vet: 6g | EO vet: 18g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 3379IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 0.5mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 23mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 5mg | Natrium: 1726mg | Magnesium: 57mg | Kalium: 800mg | Calcium: 103mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 161µg | IJzer: 7mg | Fosfor: 461mg | Selenium: 33µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept