| | | | |

Asperges met ei en (kalkoen)ham in een botersaus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een klassieke en o zo lekkere manier om asperges te bereiden. Eenvoudig door de asperges te koken met de schillen en de kontjes. En ze daarna af te maken met een gekookt ei en wat kalkoenspek of ham in een eenvoudig sausje van gesmolten boter.

In plaats van een simpel botersausje kun je ook Hollandaise saus maken. Kijk daarvoor bij het recept voor Hollandaise saus of naar naar de wilde zalm met asperges en Hollandaise saus.

Kijk hier voor meer recepten met asperges.

Wanneer zijn er weer asperges?

In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.

Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.

Hoe moet je asperges koken?

Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.

Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.

Hoe moet je asperges schillen?

Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.

Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.

Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.

Soep van het kookvocht van asperges

Gooi het kookvocht nooit weg! Daar kun je heerlijke asperges soep mee maken.

Idee: kook iets meer, hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm.

Door de botersaus is dit recept niet zuivelvrij. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig ook best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.

Wil je volledig lactose, koemelkeiwit of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij lactose intolerantie kun je kiezen voor lactosevrije boter, bij koemelkallergie voor geitenboter en bij A1 caseïne sensitiviteit voor A2 boter.

Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo.

Dit recept is verder laag histamine met twee belangrijke aanpassingen.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Asperges zijn bij uitstek een groente die je kunt eten bij een laag histamine dieet. Net als boter.

Maar wat op de foto al erg opvalt: dit recept bevat ei en ook eiwit. Kippeneiwit is niet laag histamine. Dat betekent dat je het ei moet vervangen, weglaten of eventueel alleen de dooier eet. Alternatieven zijn kwarteleitjes, eenden- of ganzeneieren gebruiken. Maar let op: deze oplossing werkt helaas niet bij iedereen.

Vleeswaar is over het algemeen ook hoog in histamine. Een stukje gebakken kipfilet is meestal vrij laag in histamine. Voor iedereen is het anders wat haalbaar is, maar zorg er in ieder geval dat je vlees zo vers mogelijk is. Voorverpakt, gedroogd of gerookt vlees is altijd hoger in histamine.

Citrus is eveneens niet laag histamine. Deze is meestal te vervangen door witte azijn (suggestie van SIGHI) of appelciderazijn (suggestie van MC360.com).

Asperges met ei en (kalkoen)ham in een botersaus (koolhydraatarm)

Marjolein
Een eenvoudige en klassieke bereidingswijze voor asperges. Gekookt met ei en (kalkoen)ham en een botersausje.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel (wel roomboter)
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine
Trefwoord Basisrecept, Lente en zomer, Pasen
Gang Bijgerechten, Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Europees, Hollands
Porties 2 personen
Calorieën 668 kcal

Benodigdheden

  • grote pan met deksel, kook- of steelpannetje (2x)

Ingrediënten
  

  • 500 gr asperge
  • 1 citroen, sap van
  • 2 ei
  • 100 gr kalkoenspekreepjes
  • of 100 gr ham
  • 100 gr (grasgevoerde) roomboter
  • flinke snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee

Voor vrij van lactose of koemelk

  • lactosevrije of geitenboter als gewone boter niet kan
  • ghee of andere geklaarde boter

Variant laag histamine en eiwitvrij

  • witte azijn of appelazijn GEEN citroensap
  • eidooier alleen het geel, in ieder geval geen kippeneiwit
  • of kwartel- of ganzenei
  • kipfilet verse zelfgebakken, geen voorverpakte of gerookte vleeswaar

Bereiding
 

  • Was de asperges. Voorzichtig zodat ze niet breken. Vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af.
  • Leg de asperges in een pan, doe de schillen en de kontjes er bovenop. Voeg het sap van 1 citroen toe (eerst even in een apart bakje om te voorkomen dat je straks de pitjes er weer uit moet vissen). Voeg water toe tot de asperges onder staan. Dat zal net wat meer dan 1 liter zijn. Kook 5 minuten en laat daarna nog 10 minuten staan.
  • Kook ondertussen ook de eieren (8 tot 9 minuten). Pel ze en snij ze in kleine stukjes. Bak de kalkoenreepjes. Als je ham gebruikt hoef je dit niet te bakken.
  • Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg het ei en de reepjes kalkoen of ham toe.
  • Verdeel de asperges over twee borden. Verdeel de saus over de asperges.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Als je 750 gram kookt heb je genoeg om minimaal 2 asperges apart te houden. Bewaar ook de schillen, de kontjes en het kookvocht apart. Daar kun je heerlijke soep van maken.
Hollandaisesaus wordt gemaakt van eigeel, een zuurtje en roomboter. De meeste mensen die zuivel mijden eten nog wel roomboter, maar wil je lactose of caseïne mijden kies dan voor geklaarde boter.

Voedingswaarde

Calorieën: 668kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 26gr | Vetten: 59gr | Verzadigd vet: 31g | MO vet: 6g | EO vet: 18g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 3379IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 0.5mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 23mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 5mg | Natrium: 1726mg | Magnesium: 57mg | Kalium: 800mg | Calcium: 103mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 161µg | IJzer: 7mg | Fosfor: 461mg | Selenium: 33µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven