Asperges met een dille citroendressing
Een heerlijke klassieke bereiding van asperges. Je kookt de asperges (met de schillen en de kontjes!) met wat citroensap. Ondertussen maak je een eenvoudige dressing met citroensap, extra vierge olijfolie en dille. Naar smaak kun je ook wat mosterd toevoegen om de dressing wat dikker te maken.
Soep
Idee: kook iets meer, hou minimaal 2 asperges, de schillen, de kontjes en het kookvocht apart. Daar kun je heerlijke soep van maken.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en paleo.

Asperges met een dille citroendressing
Een heerlijke klassieke bereiding van asperges. Gekookt en met een eenvoudige dressing van citroensap, extra vierge olijfolie en dille. Naar smaak wat mosterd om de dressing dikker te maken.
Benodigdheden
- kookpan
- dunschiller
- garde + kommetje
Ingrediënten
- 400 gr asperge
- 2 citroen
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1 tot 2 handjes dille
Optioneel (zoals op de foto)
- 1 el mosterd
Bereiding
- Was de asperges. Voorzichtig zodat ze niet breken. Vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af.
- Leg de asperges in een pan, doe de schillen en de kontjes er bovenop. Voeg de het sap van 1 citroen toe.
- Voeg water toe tot de asperges onder staan. Dat zal net wat meer dan 1 liter zijn. Kook 5 minuten en laat daarna nog 10 minuten staan.
- Maak ondertussen de dressing. Pers uit de tweede citroen 3 eetlepels sap. Meng dit met de mosterd en de olie door elkaar met een (kleine) garde. Voeg daarna de dille toe. Hou een beetje dille achter voor de garnering.
Notities
Tip: pers het citroensap eerst even in een apart bakje om te voorkomen dat je de pitjes uit je aspergepan en uit je dressing moet vissen.
Idee: kook iets meer, hou minimaal 2 asperges, de schillen, de kontjes en het kookvocht apart. Daar kun je heerlijke soep van maken
Voedingswaarde
Calorieën: 85kcal | Koolhydraten: 11gr | Eiwitten: 6gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 0.3g | MO vet: 0.4g | EO vet: 1g | Vezels: 7gr | Vitamine A: 1536IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 68mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 12mg | Magnesium: 37mg | Kalium: 554mg | Calcium: 76mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 116µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 122mg | Selenium: 5µg | Zink: 1mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!