Asperge salade met garnalen en dille
Een heerlijk zachte en subtiele aspergesalade met garnalen en verse dille.
Zuivelvrije dressing
Ik kies vaak voor amandelkwark als vervanging voor zuivel omdat ik weinig granen eet. Dit past ook in een koolhydraatarm dieet. Maar in dit geval is een neutrale romige smaak net wat geschikter voor bij de zachte smaken van de asperge en de garnalen. Vandaar de haver fraîche. Eet je wel gewoon zuivel, neem dan gewoon crème fraîche, zeker als je koolhydraatarm eet.
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ noten en (pseudo)granen afhankelijk van de keuze voor haver fraîche of amandelkwark. Koolhydraatarm en paleo bij gebruik van amandelkwark (haver is niet kha en niet paleo).
Asperges bevatten 3 gr khd per 100 gram en passen dus perfect in een koolhydraatarm dieet. Citroensap is wat hoger in khd (8, terwijl een hele citroen maar 3 is), maar het wordt hier alleen gebruikt om de asperges in te koken en een theelepel in de dressing. Een alternatief is eventueel wat smaakvolle azijn.

Asperge salade met garnalen en dille
Benodigdheden
- pan met deksel, kom, mes
- vergiet, keukenpapier
Ingrediënten
Asperges
- 400-600 gr asperge
- ½ citroen, sap van
- of 1 el witte azijn of appelciderazijn
Rest van de salade
- 100 gr garnalen
Dressing
- 4 tl crème fraîche
- of 4 tl haver fraîche
- of 4 tl amandelkwark
- 1 tl mosterd
- 2 tl verse dille + garnering
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
- 1 tl witte azijn of appelciderazijn
- of ¼ citroen, sap van
Bereiding
Asperges kokemn
- Was de asperges, voorzichtig zodat ze niet breken, vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af.
- Leg de asperges in een pan, doe de schillen en de kontjes er bovenop. Voeg het sap van 1 citroen toe (eerst even in een apart bakje om te voorkomen dat je straks de pitjes er weer uit moet vissen). Voeg water toe tot de asperges onder staan. Dat zal net wat meer dan 1 liter zijn. Kook 5 minuten en laat daarna nog 10 minuten staan.
Salade maken
- Als de asperges afgekoeld zijn snij je ze in stukjes. Als je merkt dat je mes niet makkelijk door de asperge glijdt, dan zit er nog iets te veel schil. Trek dat er dan nog even af. Laat de asperge stukjes uitlekken en dep droog met keukenpapier.
- Afhankelijk van het soort garnalen bereid je deze voor. Rauwe (grijze) of diepvries garnalen kun je even stomen of bakken. Het makkelijkst is om gare (roze) garnalen te gebruiken uit de koeling.
Dressing
- Meng in een bakje de haver fraîche/amandelkwark met een theelepel citroensap. Voeg een theelepel mosterd, een theelepel gerookt paprikapoeder en ongeveer 2 theelepels verse dille toe.
- Meng de dressing met de asperges. Voeg de garnalen toe. Garneren met een beetje extra gerookt paprikapoeder en nog wat dille.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter!