Asperge salade met garnalen en dille
Een heerlijk zachte en subtiele aspergesalade met garnalen en verse dille. De dressing kun je maken met en zonder zuivel. De salade is koolhydraatarm en paleo.
Garnalen
Ik ben verzot op grote garnalen. Deze zie je ook op de foto. Inmiddels weet ik helaas dat de meeste grote garnalen die wij kunnen kopen kweekgarnalen zijn. Voor wild gevangen garnalen kun je denken aan (kleine) Hollandse. In beide gevallen niet heel duurzaam. Dus geniet ervan, maar wel met mate.
Zuivelvrije dressing
Eet je ‘gewoon’ zuivel? Neem dan crème fraîche. Voor zuivelvrij kun je haver fraîche nemen of een vegan yoghurt of kwark. Hou er wel rekening mee dat varianten met haver niet koolhydraatarm zijn. En dat soja en haver niet passen in een paleo dieet.
Wanneer zijn er weer asperges?
In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.
Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.
Hoe moet je asperges koken?
Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.
Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.
Hoe moet je asperges schillen?
Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.
Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.
Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.
Soep van het kookvocht van asperges
Gooi het kookvocht nooit weg! Daar kun je heerlijke asperges soep mee maken.
Idee: kook iets meer, hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.
Zijn asperges koolhydraatarm?
Ja! Asperges passen prima in een koolhydraatarm dieet. Asperges bevatten 3 gr khd per 100 gram en passen dus perfect in een koolhydraatarm dieet. Citroensap is wat hoger in khd (8, terwijl een hele citroen maar 3 is), maar het wordt hier alleen gebruikt om de asperges in te koken en een theelepel in de dressing. Een alternatief is eventueel wat smaakvolle azijn.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm. Zuivelvrij en paleo te maken.
Vrij van noten, peulvruchten en (pseudo)granen afhankelijk van de gekozen dressing.
Asperge salade met garnalen en dille
Benodigdheden
- pan met deksel
- vergiet
- keukenpapier
- kom
Ingrediënten
Asperges
- 400-600 gr asperges
- ½ citroen, sap van
- of 1 el witte azijn of appelazijn
Rest van de salade
- 100 gr garnalen gegaard, soort naar keus
Dressing
- 4 tl crème fraîche
- of 4 tl haver fraîche
- of 4 tl plantaardige yoghurt of kwark
- 1 tl Dijon of fijne mosterd
- 2 tl verse dille + extra voor garnering
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
- ¼ citroen, sap van
- of 1 tl witte azijn of appelazijn
Bereiding
Asperges koken
- Was de asperges, voorzichtig zodat ze niet breken, vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af.
- Leg de asperges in een pan, doe de schillen en de kontjes er bovenop. Voeg het sap van 1 citroen toe (eerst even in een apart bakje om te voorkomen dat je straks de pitjes er weer uit moet vissen). Voeg water toe tot de asperges onder staan. Dat zal net wat meer dan 1 liter zijn. Kook 5 minuten en laat daarna nog 10 minuten staan.
Salade maken
- Als de asperges afgekoeld zijn snij je ze in stukjes. Als je merkt dat je mes niet makkelijk door de asperge glijdt, dan zit er nog iets te veel schil. Trek dat er dan nog even af. Laat de asperge stukjes uitlekken en dep droog met keukenpapier.
- Afhankelijk van het soort garnalen bereid je deze voor. Rauwe (grijze) of diepvries garnalen kun je even stomen of bakken. Het makkelijkst is om gare (roze) garnalen te gebruiken uit de koeling.
Dressing
- Meng in een bakje de crème/haver fraîche of yoghurt/kwark met een theelepel citroensap. Voeg een theelepel mosterd, een theelepel gerookt paprikapoeder en ongeveer 2 theelepels verse dille toe.
- Meng de dressing met de asperges. Voeg de garnalen toe. Garneren met een beetje extra gerookt paprikapoeder en nog wat dille.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter!