Asperge salade met ei en (kalkoen)ham

Een klassieke salade van asperges met een gekookt eitje en gebakkenkalkoenreepjes. Als je varkensvlees eet kun je natuurlijk ook gewoon ham of spekjes gebruiken.

Dieet en ‘vrij van’

‘Vrij van’ vlees of kip/gevogelte afhankelijk van keus voor ham of kip/kalkoenfilet.

Paleo en koolhydraatarm.

Asperges bevatten 3 gr khd per 100 gram en passen dus perfect in een koolhydraatarm dieet. Citroensap is wat hoger in khd (8, terwijl een hele citroen maar 3 is), maar het wordt hier alleen gebruikt om de asperges in te koken en een theelepel in de dressing. Een alternatief is eventueel wat smaakvolle azijn.

Asperge salade met ei en (kalkoen)ham

Marjolein
Een klassieke aspergesalade met gekookt ei en kalkoenreepjes. Als je varkensvlees eet kun je ook ham gebruiken.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Gang Salades
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën

Benodigdheden

  • pan met deksel, kom, mes, vergiet, keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 750 gr asperge
  • ½ citroen, sap van om de asperges in te koken
  • of 1 el witte azijn of appelciderazijn om de asperges in te koken
  • 2 ei
  • 100 gr kalkoenspekreepjes
  • of 100 gr ham
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl witte azijn of appelciderazijn voor de dressing
  • of ¼ citroen, sap van voor de dressing
  • bieslook
  • verse peterselie
  • milde olijfolie om der kalkoenreepjes in te bakken

Bereiding
 

  • Was de asperges, voorzichtig zodat ze niet breken, vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af. Leg de asperges in een pan, doe de schillen en de kontjes er bovenop.
  • Voeg het sap van 1 citroen toe (eerst even in een apart bakje om te voorkomen dat je straks de pitjes er weer uit moet vissen). Voeg water toe tot de asperges onder staan. Dat zal net wat meer dan 1 liter zijn.
  • Kook de asperges 5 minuten en laat daarna nog 10 minuten staan.
  • Kook ondertussen de eieren 6 tot 8 minuten (nog een beetje zacht of echt hard). Laat ze na het koken even schrikken onder de koude kraan. Pellen als ze wat afgekoeld zijn.
  • Bak ondertussen de kalkoenreepjes in wat olie. Of snij de ham in reepjes/blokjes.
  • Als de asperges afgekoeld zijn snij je ze in stukjes. Als je merkt dat je mes niet makkelijk door de asperge glijdt, dan zit er nog iets te veel schil. Trek dat er dan nog even af. Laat de asperge stukjes uitlekken en dep droog met keukenpapier.
  • Meng in een bakje de mayonaise, de mosterd, het limoensap, het paprikapoeder en het zout. Meng dit met de asperges. Snij de eieren in kleine stukjes. Voeg toe samen met de kalkoenreepjes. Garneer met een beetje bieslook en peterselie

Notities

Hou 2 asperges, de schillen, de kontjes en het kookvocht apart. Daar kun je heerlijke soep van maken.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept