Asperge bouillon met zeekraal

Een lichte en zachte bouillon getrokken van asperges. Aangevuld met zeekraal en kiemgroenten. Dat geeft de bouillon een ziltige en frispittig smaakje.

De bouillon kun je maken met het kookvocht van gekookte asperges. Zo kun je de ene dag genieten van heerlijke gekookte asperges en de andere dag nog van een heerlijke bouillon. Erg fijn om zo weinig mogelijk verspilling te hebben in deze dure tijden! Ik hou altijd wel twee asperges apart om de bouillon mee aan te vullen.

Overigens: de bouillon helemaal lekker vullen met alle asperges die je op dat moment vers gekookt hebt kan natuurlijk ook gewoon. Dan wordt de bouillon simpelweg een stuk gevulder.

Kijk voor recepten om asperges te koken eens bij: de wilde zalm met asperges, de asperges met ei, ham en botersaus, de aspergesalade met ei en (kalkoen)ham of de aspergesalade met garnalen.

Dieet en ‘vrij van’

Deze soep is koolhydraatarm, paleo en vegan. Met een belangrijke aanpassing ook laag histamine. Maar waarschijnlijk niet laag oxalaat of salicylaat.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Zeekraal is geen bekende groente. Er zijn weinig bronnen om te kunnen bepalen of het rijk is aan histamine. Van andere zeegroenten is wel bekend dat ze hoog zijn in histamine. Ik zou daarom afraden het te gebruiken. Maar ook zonder de garnering met zeekraal is de bouillon gewoon lekker, daarom heb ik het wél het predikaat laag histamine mee gegeven. Maar dus wel zonder de zeekraal.

Asperges zijn laag in histamine (SIGHI 0) en worden ook aangeraden op MC360.com. Kiemgroenten zijn voor zover ik heb kunnen achterhalen ook laag in histamine. Maar ze staan niet op de SIGHI lijst.

Laag oxalaat en laag salicylaat

Asperges en daarmee ook het kookvocht zijn twijfelachtig voor beide.

Het oxalaatgehalte van asperges verschilt erg per onderzoek, zowel vers of uit blik en de bereidingswijze. Als je het eet, wordt aangeraden het bij 1 of 2 stelen te houden.

Asperges zijn medium salicylaat en niet laag. Als je het eet, is het advies wederom om het dan 1 of 2 stelen te houden.

Maar hoe deze adviezen zich verhouden tot deze soep durf ik niet te zeggen en daarom heb ik het NIET het predikaat laag oxalaat of laag salicylaat gegeven.

Asperge bouillon met zeekraal

Marjolein
Een heerlijke zachte bouillon die je kunt maken van het kookvocht van asperges die je eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd. Geen verspilling dus! Wel zo fijn in een tijd dat alles duurder wordt.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept
Gang Soepen
Keuken Europees, Hollands
Porties 4 personen
Calorieën 25 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

 • 1 liter asperges, kookvocht van
 • bouillonpoeder voor 1 liter
 • 2 asperges
 • 50 gr zeekraal
 • 4 flinke handjes kiemgroente

Variant laag histamine

 • variant waarschijnlijk beter GEEN zeekraal

Bereiding
 

 • Als je 500 tot 750 gram asperges hebt gekookt, heb je ongeveer een liter kookvocht (met de schillen en kontjes daar nog in). Dit kun je meteen gebruiken voor soep, maar je kunt het ook een nachtje wegzetten in de koelkast. Laat dan de schillen en kontjes die je hebt meegekookt nog in de vloeistof zitten.
 • Zeef het kookvocht zodat er geen schillen en kontjes meer in zitten. Leg de twee bewaarde asperges even apart. Breng het kookvocht aan de kook met de bouillonpoeder.
 • Knip ondertussen de onderkant van de zeekraal, spoel ze af in een vergiet onder stromend water.
 • Doe de bewaarde asperges in de pan en pureer. Kook de zeekraal een minuutje mee.
 • Verdeel de soep over 4 kommetjes en doe in ieder kommetje een handje kiemgroente.

Voedingswaarde

Calorieën: 25kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept