| | | | | | |

Asperge bouillon met zeekraal en kiemgroenten (koolhydraatarm, paleo en vegan)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een lichte en zachte bouillon getrokken van asperges. Aangevuld met zeekraal en kiemgroenten. Dat geeft de bouillon een ziltige en frispittig smaakje. De bouillon kun je maken met het kookvocht van gekookte asperges. Zo kun je de ene dag genieten van heerlijke gekookte asperges en de andere dag nog van een heerlijke bouillon. Erg fijn om zo weinig mogelijk verspilling te hebben in deze dure tijden! Ik hou altijd wel twee asperges apart om de bouillon mee aan te vullen.

Overigens: de bouillon helemaal lekker vullen met alle asperges die je op dat moment vers gekookt hebt kan natuurlijk ook gewoon. Dan wordt de bouillon simpelweg een stuk gevulder.

Kijk voor recepten om asperges te koken eens bij: de wilde zalm met asperges, de asperges met ei, ham en botersaus, de aspergesalade met ei en (kalkoen)ham of de aspergesalade met garnalen.

Wanneer zijn er weer asperges?

In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.

Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.

Hoe moet je asperges koken?

Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.

Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.

Hoe moet je asperges schillen?

Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.

Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.

Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.

Soep van het kookvocht van asperges

Als je asperges kookt, kook er dan net iets meer dan je op dat moment nodig hebt. Hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.

Dieet en ‘vrij van’

Deze soep is koolhydraatarm, paleo en vegan. Met een belangrijke aanpassing ook laag histamine. Maar waarschijnlijk niet laag oxalaat of salicylaat.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Zeekraal is geen bekende groente. Er zijn weinig bronnen om te kunnen bepalen of het rijk is aan histamine. Van andere zeegroenten is wel bekend dat ze hoog zijn in histamine. Ik zou daarom afraden het te gebruiken. Maar ook zonder de garnering met zeekraal is de bouillon gewoon lekker, daarom heb ik het wél het predikaat laag histamine mee gegeven. Maar dus wel zonder de zeekraal.

Asperges zijn laag in histamine (SIGHI 0) en worden ook aangeraden op MC360.com. Kiemgroenten zijn voor zover ik heb kunnen achterhalen ook laag in histamine. Maar ze staan niet op de SIGHI lijst.

Laag oxalaat en laag salicylaat

Asperges en daarmee ook het kookvocht zijn twijfelachtig voor beide.

Het oxalaatgehalte van asperges verschilt erg per onderzoek, zowel vers of uit blik en de bereidingswijze. Als je het eet, wordt aangeraden het bij 1 of 2 stelen te houden.

Asperges zijn medium salicylaat en niet laag. Als je het eet, is het advies wederom om het dan 1 of 2 stelen te houden.

Maar hoe deze adviezen zich verhouden tot deze soep durf ik niet te zeggen en daarom heb ik het NIET het predikaat laag oxalaat of laag salicylaat gegeven.

Asperge bouillon met zeekraal en kiemgroenten (koolhydraatarm, paleo en vegan)

Marjolein
Een heerlijke zachte bouillon die je kunt maken van het kookvocht van asperges die je eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd. Geen verspilling dus! Wel zo fijn in een tijd dat alles duurder wordt.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept
Gang Soepen
Keuken Europees, Hollands
Porties 4 personen
Calorieën 25 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

 • 1 liter asperges, kookvocht van
 • bouillonpoeder voor 1 liter
 • 2 asperges
 • 50 gr zeekraal
 • 4 flinke handjes kiemgroente

Variant laag histamine

 • variant waarschijnlijk beter GEEN zeekraal

Bereiding
 

 • Als je 500 tot 750 gram asperges hebt gekookt, heb je ongeveer een liter kookvocht (met de schillen en kontjes daar nog in). Dit kun je meteen gebruiken voor soep, maar je kunt het ook een nachtje wegzetten in de koelkast. Laat dan de schillen en kontjes die je hebt meegekookt nog in de vloeistof zitten.
 • Zeef het kookvocht zodat er geen schillen en kontjes meer in zitten. Leg de twee bewaarde asperges even apart. Breng het kookvocht aan de kook met de bouillonpoeder.
 • Knip ondertussen de onderkant van de zeekraal, spoel ze af in een vergiet onder stromend water.
 • Doe de bewaarde asperges in de pan en pureer. Kook de zeekraal een minuutje mee.
 • Verdeel de soep over 4 kommetjes en doe in ieder kommetje een handje kiemgroente.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 25kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven