| | | | | | | |

Appelchutney

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Appelchutney is één van de lekkerste chutneys. En je kunt het heel makkelijk zelf maken. Bijvoorbeeld met dit recept voor suikervrije appelchutney. Appelchutney is een perfect herfstgerecht. Helemaal als je zelf appelboompjes hebt en je ineens overspoeld wordt met rijpe appels. Deze appelchutney is een heerlijk bijgerechtje dat een ware smaakexplosie geeft: zoet, zuur, pittig, alles tegelijk. Lekker bij stoofvlees, kip en vis. En bij rode kool of zuurkoolstamppot. Combineert met zowel Europese als Indische smaken en alles daartussen.

Een mooie combinatie is de appelchutney met dit recept voor Hollands stoofvlees, rode kool en zoete aardappel.

Zonder suiker

Een chutney heeft een zoetzure, kruidige smaak en wordt gemaakt van vers en gedroogd fruit of zoete groente en specerijen. Vaak ook met ui, knoflook en iets friszuur, zoals azijn.

Meestal wordt ook suiker gebruikt. Ik eet zo min mogelijk suiker en wil zoveel mogelijk hele, volwaardige producten gebruiken: in dit recept dus alleen appels en dadels. Je kunt de dadels vervangen door erythritol poedersuiker. De structuur wordt zonder dadels wel iets anders, daarom voeg ik dan tomatenpuree toe.

Bewaren

Als ik chutney maak eet ik er meestal meteen een grote portie van. Wat over is doe ik een een stortglas. Als je hete chutney in een steriel glas stort is de chutney lang houdbaar. Vul tot net onder de rand en sluit meteen af. Zorg dat er niets tussen het glas en je rubber komt. Als het langer staat wordt het alleen maar lekkerder.

Er is altijd wel klein risico op bederving. Ik heb het zelf nooit meegemaakt dat een potje bedorven was. Maar wil je zeker weten dat dat niet gebeurt? Dan kun je je stortglas na het vullen en afsluiten nog wecken. Dat is eigenlijk niets anders dan het potje volledig onderdompelen in een pan met water dat bijna kookt. Liefst met meerdere potjes naast elkaar die elkaar klem houden. Gebruik daarvoor wel altijd echte weckpotjes. NIET het soort weckpotten dat je koopt bij IKEA! Dat zeg ik niet omdat ik geen fan ben van die weckpotten. Ik gebruik ze namelijk zelf als bewaarpotten en om te fermenteren. Maar die potten en rubbers zijn niet geschikt voor de hoge temperatuur waarop je weckt.

Dieet en ‘vrij van’

Paleo, AIP en lowcarb. Door de appels niet strikt koolhydraatarm, maar wel koolhydraatbeperkt als je de dadels weglaat en erythritol gebruikt.

Appelchutney

Marjolein
Een friszoete, zure en pittige chutney van verse appels. Gezoet met dadels of erythritol.
5 van 1 stem
Vooraf 20 minuten
Bereiding 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Bijgerechten, Sauzen & dips
Keuken Engels, Europees, Indiaas, Middenoosters
Porties 1 potje
Calorieën 650 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 400 gr appels
  • 3 Medjoul dadels of erythritol (zie khb variant)
  • 2 rode ui of 3 kleine
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 limoen sap van
  • stukje verse gember
  • stukje verse kurkuma
  • stukje verse laos
  • 2 tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl komijnzaad gemalen
  • 1/2 tl kardemom gemalen
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 steranijs
  • 200 ml balsamico azijn eventueel appelcider of witte azijn
  • water
  • kokosolie om in te bakken
  • of milde olijfolie om in te bakken

Voor koolhydraatbeperkt

Voor strikt paleo, AIP en vrij van nachtschade

  • variant GEEN chilivlokken

Voor AIP en vrij van zaden

  • variant GEEN komijn en koriander

Bereiding
 

  • Snipper de ui en bak glazig in de olie. Zet daarna het vuur zacht en laat minimaal een kwartier karameliseren.
  • Pers de knoflook en een minuutje of 2 mee.
  • Pers de limoenen en voeg het sap toe. Rasp de gember, laos en kurkuma. De kurkuma eventueel met een handschoentje (of plastic zakje om je hand) vanwege de gele vlekken. Voeg toe, samen met de koriander, de komijn, de kardemom en de chiliflakes (of in stukjes gesneden rode peper).
  • Was of schil de appels. Persoonlijk kook ik de schil mee, maar niet iedereen vindt dat lekker. Doe dat ook alleen met biologische appels. Verwijder de klokhuizen en snij in stukjes. Voeg toe aan het uienmengsel. Blus af met de azijn.
  • Ontpit de dadels en voeg toe in stukjes. Ik gebruik er 2 of 3, hou je van zoet gebruik er dan 4. Als je zonder deadels kookt voeg je de erythritol toe.
  • Voeg ook de steranijs toe, in zijn geheel, die is groot genoeg om later terug te vinden.
  • Zet het vuur laag en laat onder de deksel pruttelen. Zorg ervoor dat het niet te veel inkookt, voeg steeds wat water toe.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Genoemde calorieën zijn voor een heel potje.
Verse kurkuma kan behoorlijk vlekken! Als ik mijn handen schoon wil houden gebruik ik een plastic zakje als een soort handschoentje.
Je kunt de andere specerijen kant en klaar gemalen kopen, of als hele zaden/peulen. Dat laatste komt echt ten goede aan de smaak. Ik gebruik een elektrisch koffiemolentje om dit vervolgens te malen. Koriander en komijn kun je in zijn geheel malen. Bij kardemom haal je eerst het schilletje eraf en je haalt de zaadlijstjes weg, je gebruik alleen de bolletjes die in de peultjes zitten.

Voedingswaarde

Calorieën: 650kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven