Ansjovis knoflookboter

Licht ziltige, pittige kruidenboter. Met lekker veel knoflook, extra vierge olijfolie, zongedroogde tomaatjes, wat chiliflakes en… ansjovis! Je waant je meteen op een terrasje ergens aan de Middellandse zee. Door de ansjovis krijgt deze knoflookboter net wat umami. Door de chiliflakes net wat meer pit.

Ik vind het altijd fijn om deze boter te serveren met een simpele kruidenboter van knoflook, bieslook en peterselie. Voor de afwisseling, maar ook voor mensen die de umami of de pittigheid iets minder waarderen.

Roomboter

Dit recept vind je met de tag vrij van: ‘zuivel, maar wel roomboter’. Maar echte roomboter is uiteraard niet zuivelvrij. Er zijn veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Zelfs in een paleo dieet: roomboter valt in een grijs gebeid maar wordt door velen toch gezien als passend. De bekendste intoleranties bij zuivel zijn eiwitten (met name caseïne) en suiker (lactose). Roomboter bestaat grotendeels uit vet en bevat nog maar weinig eiwitten en de daaraan gebonden suikers. Lees meer waarom mensen zuivel mijden en nog wel roomboter eten.

Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter of boter van A2 melk. Lees meer over A1 en A2 zuivel.

De beste roomboter is wat mij betreft niet alleen gemaakt van A2 melk, maar van rauwe én grasgevoerde melk. De combinatie van deze eigenschappen vind je in Nederland helaas niet zo snel. Ik heb het sinds kort gevonden bij ‘Vlees van Ons‘. Als je het een keer wilt proberen mag ik een eenmalige korting van 10% weggeven (de link is overigens geen affiliatie link). Je kunt daarvoor de code Eetlekkerander10 gebruiken.

Ansjovis

Ansjovis is een gezond vet visje. Wel behoorlijk zout, daarom heb je er weinig van nodig. In de supermarkt vind je tegenwoordig gelukkig ook verantwoord gevangen vis. Ik gebruik zelf die van Fishtales.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatbeperkt. Niet koolhydraatarm door de zongedroogde tomaat.

Paleo ondanks de tomaat en chiliflakes, omdat veel mensen met mate nog wel tomaat eten. Niet AIP en ‘vrij van’ nachtschade.

Ansjovis knoflookboter

Marjolein
Heerlijke mediterrane kruidenboter met knoflook, ansjovis, zongedroogde tomaat en extra vierge olijfolie.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees, Grieks, Italiaans, Spaans
Porties 10 personen
Calorieën 219 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 pakje roomboter liefst rauw, grasgevoerd en A2
  • ½ bol knoflook
  • 4 ansjovis
  • 5 zongedroogde tomaat
  • 3 el extra vierge olijfolie

Optioneel

  • 1 el chilivlokken

Bereiding
 

  • Pers de knoflook zo fijn mogelijk. Snij de ansjovis en de zongedroogde tomaat in kleine stukjes.
  • Meng samen met de olijfolie door de zachte boter. Liefst met een vork zodat je nog wat stukjes terugvindt in de boter. Eventueel met een kleine keukenmachine.
  • Maak dit liefst een dag van tevoren zodat de smaken lekker in de boter trekken.

Voedingswaarde

Calorieën: 219kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept