| | | | | | |

Pannenkoeken van kokosmeel en avocado met bosbessensaus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Lekkere fluffy American pancakes, oftewel dikke pannenkoeken van kokosmeel met avocado en ei. Zonder andere toevoegingen, alleen wat bakpoeder, zout en kokosmelk. Dus geen gluten, granen, peulvruchten, noten of zaden.

Heerlijk met een simpel sausje van bosbessen en wat kokosmelk.

Alleen kokosmeel

De pancakes bevatten alleen kokosmeel (geen granen, geen noten en geen peulvruchten) en zijn daardoor geschikt voor zowel een paleo als een koolhydraatarm dieet.

Omdat ze geen noten bevatten zijn ze ook geschikt bij een noten allergie. En mogelijk iets sneller bij Auto Immuun Paleo (AIP). Maar alleen als je (kippen)ei kunt verdragen. Kwartel- of ganzenei (8 à 10 respectievelijk 2) zijn eventueel goede vervangers.

Overigens kun je de kokosolie wel vervangen door roomboter als je dat lekkerder vindt. Dan zijn ze alleen niet strikt zuivelvrij meer.

Hoe bak je met kokosmeel?

Kokosmeel is geen makkelijk meel om mee te bakken. Het is zwaar en compact, neemt veel vocht op en heeft weinig tot geen binding van zichzelf.

In de meeste paleo recepten wordt daarom tapiocameel toegevoegd aan pannenkoekenbeslag. Kokosmeel is ook wat droger dan meel van graan, daarom wordt ook vaak een banaan toegevoegd. Maar tapioca en banaan bevatten veel koolhydraten en zijn dus niet geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Banaan zou nog net kunnen in een koolhydraatbeperkt dieet.

In koolhydraatarme recepten wordt vaak roomkaas toegevoegd voor de smeuïgheid of gewone kaas voor extra binding. Maar dat kan juist weer niet in een paleo, vegan of zuivelvrij dieet.

In dit recept komt de binding van de eieren. Daarom gebruik je best veel ei op de hoeveelheid meel. De smeuïgheid komt van de avocado en de kokosmelk. Je kunt iets variëren (3 kleinere eieren of 2 grote). Een gram of 5 minder kokosmeel, 25 ml minder kokosmelk… maar veel ruimte is er verder niet om te spelen met de verhoudingen. Meer vocht en de pancakes vallen uit elkaar. Meer kokos, dan wordt het erg droog. Meer ei, dan kun je net zo goed een omelet nemen.

Dieet en ‘vrij van’

Paleo en lowcarb, op het randje van koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. Kokosmeel wordt vaak gebruikt in koolhydraatarme recepten, ook al is het strikt gezien koolhydraatbeperkt. De reden hiervoor is dat er anders niet veel meel beschikbaar is. Maar let op: het kan wel tot 18 gr khd per 100 gram bevatten. Het meel van Steviala heeft de minste koolhydraten voor zover ik weet (7,5 gr khd per 100 grame) en is daarmee bijna (strikt) kha.

Pannenkoeken van kokosmeel en avocado met bosbessensaus

Marjolein
Fluffy Americabn pancake van kokosmeel met extra smeuïgheid door het toevoegen van een avocado.
4.67 van 3 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Paleo
Trefwoord Pannenkoek
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 2 personen
Calorieën 428 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 avocado
  • 3 eieren
  • 25 gr kokosmeel Steviala = het laagst in koolhydraten (8,9 gr)
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • snufje zout

Optioneel: saus

  • 2x handje wilde bosbes (blauwe bes)
  • 2x scheutje kokosmelk

Bereiding
 

  • Meng het meel met de bakpoeder en het zout.
  • Lepel het avocadovlees uit de schil en snij in stukjes. Doe in de keukenmachine of in een kom en mix met de eieren en de melk.
  • Voeg het meel toe aan de eieren. Je zult zien dat het beslag langzaam dikker wordt. Dat is ook de bedoeling, niet dunner maken.
  • Verhit de pan op niet te hoog vuur (stand 6,5 inductie) en voeg wat bakolie toe als de pan warm is.
  • Vul een soep opscheplepel voor de helft (met een kwart van het beslag). Giet de lepel langzaam leeg, blijf daarbij in het midden van de pannenkoek, zodat het beslag zich langzaam uitspreid in een mooie cirkel. Het deeg stolt aan de randen dan al licht en het bakpoeder gaat door de warmte zijn werk doen waardoor je een volle, dikke pancake krijgt.
  • Je kunt eventueel ook een bakring gebruiken.
  • In de meeste pannen kun je wel 2 pancakes kwijt. Allevier tegelijk wordt wellicht wat veel. Vooral lastig bij omdraaien.
  • Laat zo'n 4 minuten aan 1 kant bakken. Dit beslag vergt wat geduld. Draai daarna voorzichtig om, het zijn vochtige, losse pannenkoekjes. Bak de andere kant nog 2 tot 3 minuten.
  • Herhaal.
  • Voor de saus meng je wilde bosbessen met wat kokosmelk met een kleine keukenmachine (of met de staafmixer).

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Het aantal calorieën is inclusief kokosolie om in te bakken. Zonder de saus.

Voedingswaarde

Calorieën: 428kcal | Koolhydraten: 7gr | Eiwitten: 13gr | Vetten: 35gr | Verzadigd vet: 17g | MO vet: 3g | EO vet: 13g | Vezels: 12gr | Vitamine A: 504IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 12mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 435mg | Magnesium: 57mg | Kalium: 716mg | Calcium: 116mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 121µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 257mg | Selenium: 24µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept