Amandelpudding met mangomousse

Heerlijk toetje, of ontbijtje, van stevige amandel chiapudding met daar bovenop een luchtige mousse van mango. Natuurlijk zuivelvrij, dus paleo. Lowcarb, maar koolhydraatbeperkt door de mango en de amandelpasta en niet koolhydraatarm.

Dit recept bestaat uit drie delen: de pudding, de mousse en de garnering.

Voor de garnering rooster je een eetlepel amandelschaafsel per persoon in een hete pan (zonder olie). Voor de pudding zet je minimaal een uur van tevoren chiazaad weg in amandelmelk of water. Dat mag ook een nachtje, dan krijg je de welbekende ‘overnight chia’. Vervolgens maak je dit op smaak met amandelpasta en -extract. Voor de mousse pureer je een mango en klop je twee eiwitten stijf. Dat spatel je vervolgens door elkaar.

Amandelpudding met mangomousse

Marjolein
Heerlijke stevige chiapudding met amandelpasta met daar bovenop een luchtige mousse van opgeklopt eiwit en mango.
5 van 1 stem
Voorbereiding 1 uur
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst
Gang Ontbijt, Toetjes
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 324 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 mango
  • 2 eiwit
  • 6 el affiliate linkchiazaad
  • 20 el melk, zuivel of plantaardig is ongeveer 200 ml
  • 2 el amandelpasta
  • 1-2 tl amandelextract
  • 2 el amandelschaafsel voor de garnering

Bereiding
 

  • Meng een uurtje van tevoren het chiazaad met de amandelmelk. Zet weg in de koelkast. Een nachtje van tevoren werkt ook prima.
  • Rooster wat geschaafde amandelen voor de garnering.
  • Pureer de mango fijn. Een mango kan wat draderig zijn, pureer dat zoveel mogelijk weg.
  • Klopt de eiwitten stijf tot je pieken kunt vormen. Schep of spatel de mangopuree rustig door de eiwitten. Zet even in de koelkast
  • Pureer of mix de amandelpasta door het stevig geworden chiazaad. Voeg naar smaak wat extra extract toe.
  • Schep in glaasjes. Eerst de stevige pudding en daar overheen in wolkjes de mousse. Garneer met de amandeltjes.

Notities

Eiwit stijf kloppen: tips and tricks 
Voor de mis en place is het belangrijk dat het eiwit niet in aanraking komt met vet of het eigeel.
Om zeker te zijn maak je een grote en een kleine kom schoon (beide liefst niet van plastic). Zorg dat beide absoluut vetvrij zijn. Als je hier niet zeker van bent kun je beide even insmeren met citroensap, afspoelen met heet water en droogmaken met keukenrol. Doe dit eventueel ook met je klopper/mixer.
Als je de mixers en de kom vooraf koelt in de koelkast gaat het nog iets makkelijker. Strikt noodzakelijk is het niet.
De eerste kom is groot genoeg om de eiwitten in te mixen. Voor het splitsen kun je het tweede kommetje gebruiken. Het handigst is namelijk om het wit het splitsen boven dat kommetje, lukt het dan kun je per ei het wit in de grote kom doen. Lukt het niet, bijvoorbeeld omdat er geel bij komt of schilletjes, hoef je maar 1 eiwit weggooien. Doe je alles meteen in de grote kom, zul je net zien dat het pas mis gaat bij het laatste ei…
Het eigeel doe je in een derde kommetje dat niet vetvrij hoeft te zijn.
 
 
 
 

Voedingswaarde

Calorieën: 324kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept