| | | |

Glutenvrije en koolhydraatarme ajoblanco (koude Spaanse amandelsoep)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Echt zo’n bijzonder soepje uit de wereldkeuken. Een koude soep met vooral amandelen en wat knoflook en extra vierge olijfolie. Deze Spaanse soep wordt gegeten in Andalusië en is daar mogelijk door de Moren geïntroduceerd.

Zonder brood

In ajoblanco gaat normaal gesproken geweekt oud brood. Ik maakte een glutenvrije en koolhydraatarme variant zonder brood. Ik voeg gepofte knoflook toe voor extra romigheid. Om de soep minder korrelig te maken verwarm ik de amandelen en ga er dan nog even met de staafmixer door. Wil je soep nog wat gladder? Dan kun je hem nog zeven.

Bouillon

Je kunt ajoblanco gewoon maken met (ijs)water. Persoonlijk vind ik kippenbouillon net dat beetje extra geven.

Vaak maak ik mijn bouillon zelf maar voor deze soep is een goed biologisch poeder iets praktischer. Omdat ajoblanco een koude soep is kan er bij zelf getrokken bouillon een hard bovenlaagje vet op komen te staan. Als je de bouillon zelf trekt zorg dan dat.je het vet er goed af schept.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan.

Glutenvrije en koolhydraatarme ajoblanco (koude Spaanse amandelsoep)

Marjolein
Heerlijke koude soep van amandelen, knoflook en extra vierge olijfolie. Afkomstig uit de streek Andalusië in Spanje. Ik maak een koolhydraatarme versie waar geen wit brood in gaat.
5 van 2 stemmen
Bereiding 30 minuten
Koelen 1 dag
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst, Lente en zomer, Out of the box
Gang Soepen
Keuken Europees, Spaans
Porties 4 personen
Calorieën 529 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 200 gr amandelen, witte
  • of 200 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
  • 1 bol knoflook
  • milde olijfolie
  • 400 ml bouillon liefst kippenbouillon
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 50 ml sherry of balsamico azijn
  • 20 witte druiven
  • 4 el amandelschaafsel

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 240 graden. Als je hele amandelen gebruikt vermaal ze dan zo fijn mogelijk.
  • Haal de buitenste velletjes van de bol knoflook. Snij de topjes van alle teentje van de bol, maar laat ze wel aan de bol zitten. Sprenkel wat milde olijfolie over de bol en pak de bol in in aluminiumfolie. Leg een half uur in de oven. Laat daarna afkoelen zodat je de knoflook eruit kunt knijpen.
  • Warm de bouillon op, knijp de knoflook erin uit, voeg de azijn en het amandelmeel toe. Mix nu zo glad mogelijk met de staafmixer.
  • Door het weglaten van brood is deze ajo blanco iets korreliger dan de originele. Voor een iets minder korrelige structuur kun je soep zeven. Maar dit hoeft niet.
  • Na het zeven meng je de olijfolie erdoor. Daarna in de koelkast verder af laten koelen. Liefst een nachtje laten staan zodat de smaken goed blenden.
  • Voor het opdienen de geschaafde amandelen roosteren in een hete pan zonder olie. Halveer de druiven. Verdeel de soep over de borden en garneer met de amandelen en druiven.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Voedingswaarde berekend met Pit&Pit amandelmeel. Dan blijft de soep wel wat korreliger. Voor kha bezuinigen op de druiven.

Voedingswaarde

Calorieën: 529kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 12gr | Vetten: 49gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 3g | EO vet: 17g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 17IU | Vitamine B1: 0.02mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.04mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 381mg | Magnesium: 8mg | Kalium: 126mg | Calcium: 121mg | Koper: 0.05mg | Foliumzuur: 3µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 26mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven