Aardbeien kwarktaart (met dadels en amandelmeel)

Een glutenvrije en zuivelvrije kwarktaart met aardbeien. Gemaakt van haveryoghurt. De bodem heeft een smeuïge chocoladecake structuur en is gemaakt amandelmeel met dadels, cacao en een eitje.

Suikers

Dit is één van de eerste taartjes die ik ooit zelf verzonnen heb. Dat was in een periode dat ik op zoek was naar glutenvrij en zuivelvrij genieten. Maar dan wel met ingrediënten die zo puur mogelijk waren. Veel zelf maken dus.

Ik had ook alle geraffineerde suikers uit mijn dieet geschrapt. Inmiddels eet ik in fases ook bijna geen natuurlijke suikers meer. Maar als je wel suikers eet, eet dan zoveel mogelijk natuurlijke suikers. Het liefst suikers in volwaardige producten zoals fruit, maar in dit geval geeft ook de haver wat zoetheid. Gebruik alleen bij uitzondering losse, toegevoegde suiker zoals maple syrup en in dit geval kokosbloesemsuiker. De kokosbloesemsuiker staat bij optioneel omdat deze toevoeging niet noodzakelijk is. Zeker als je je suikerbehoefte afgebouwd hebt kan zoeten met alleen de aardbeien al voldoende zijn.

Dadels (en overigens ook honing) zijn officieel geen losse of toegevoegde suiker. Maar let op: ze bevatten wel veel suiker! Ik noem daarom dit recept ook niet suikervrij. Voor dit recept gebruikt je overigens slechts 2 grote (of 3 kleinere) Medjoul dadels. Liefs biologisch. Zij geven niet alleen wat zoetheid maar ook structuur aan de bodem. Deze zou anders iets te droog worden.

Lees hier meer over suikers en suiker vervangen.

Kleine taartvorm

Ik ben vaak de enige die ‘anders’ eet en daarom bak ik vaak muffins of kleine taartjes. Gewoon zomaar, voor mezelf. Niet alleen als er iets te vieren valt maar ook soms als toetje.

Ik gebruik voor deze taart een kleine bakvorm van 12 cm doorsnede. Ik heb deze bij de HEMA gekocht. Dit is dus een kleine taartvorm waar je ook kleine puntjes uit snijdt. De bodem is wel vrij stevig en vullend, dus grote stukken zijn ook niet nodig. Er gaan 8 kleine puntjes of 4 grotere stukken uit de taart.

Soms eet iemand lekker met me, soms ontbijt ik de volgende dag met taart ;-). Invriezen is met deze taart niet zo’n succes. Bewaren in de koelkast kan hooguit 2 dagen.

Verse of diepvries aardbeien

Een deel van de aardbeien gebruik je gepureerd door de yoghurt. Hiervoor kun je diepvries aardbeien gebruiken. Voor de opstaande rand kun je beter verse aardbeien gebruiken, deze zijn vaak wat mooier en blijven goed in vorm. Een deel van die verse aardbeien zul je misschien moeten afsnijden, dat kun je dan weer voor de yoghurt vulling gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld een doosje van 250 gram verse aardbeien kopen. Daarmee maak je dan eerst de rand en daarna meet je de hoeveelheid diepvries aardbeien af die je nog nodig heb.

Zuivelvrije ‘kwark’

Ik maak deze taart van haveryoghurt. Een jaar of drie geleden gebruikte ik daarvoor de havergurt Greek Style van Oatly. Deze is erg lekker en nog steeds geschikt om mee te bakken. Maar deze yoghurt is niet gegarandeerd 100% glutenvrij. AH heeft inmiddels ook een dikke haveryoghurt (Griekse stijl) en die heeft wél het predikaat glutenvrij gekregen.

Dieet en ‘vrij van’

Door het gebruik van haveryoghurt is deze taart niet paleo. Het is mogelijk om amandelyoghurt te gebruiken, maar deze is meestal wat minder dik. Waarschijnlijk is dan meer agaragar nodig (mijn inschatting is ongeveer een kwart theelepel).

Deze taart is niet koolhydraatbeperkt door de dadels en de haveryoghurt. Ook kokosbloesemsuiker is niet koolhydraatbeperkt.

Aardbeien kwarktaart (met dadels en amandelmeel)

Marjolein
Glutenvrije en zuivelvrije kwarktaart met aardbeien. Gemaakt van haveryoghurt. De bodem heeft een smeuïge chocoladecake structuur en is gemaakt amandelmeel met dadels, cacao en een eitje.
Ik gebruik voor deze taart een kleine bakvorm van 12 cm doorsnede.
5 van 1 stem
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 4 uur
Totale tijd 4 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Paleo
Trefwoord Lente en zomer
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees
Porties 8 kleine stukjes
Calorieën 135 kcal

Benodigdheden

  • oven op 180 graden
  • kleine taartvorm van 12 cm
  • (steel)pannetje
  • affiliate linkstaafmixer
  • scherp mesje + spatel/lepel

Ingrediënten
  

Bodem

  • 50 gr Medjoul dadels gewogen zonder pit = 2 grote of 3 iets kleinere
  • 35 gr affiliate linkamandelmeel
  • 15 gr rauwe cacao
  • 1 ei
  • 30 ml melk, zuivel of plantaardig
  • 30 gr (grasgevoerde) roomboter
  • 0f 30 gr kokosolie
  • snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee

Vulling

  • 300 gr yoghurt, zuivel of plantaardig echt dikke zoals Griekse of haveryoghurt
  • 200 gr aardbeien diepvries of verse (gaan door de yoghurt)
  • 125 gr aardbeien verse (voor de rand), niet te groot
  • ¾ tl agaragar

Optioneel

Bereiding
 

Bodem

  • Warm de oven voor op 180 graden. Klem een stukje bakpapier op de bodem van je taartvorm. Vet het onderste deel van de rand in (een cm is genoeg).
  • Snij de dadels in stukjes, smelt de boter of kokosolie.
  • Doe de dadels, de roomboter/olie, het amandelmeel, de cacao, het ei en de plantaardige melk in de keukenmachine. Laat even goed mengen/hakselen.
  • Voeg naar smaak een snufje zout toe.
  • Doe het beslag in de vorm. Verspreid goed naar de randen toe zodat de bodem overal even dik wordt. Zorg voor een zo glad mogelijke bovenkant. Maak eventueel de randjes waar geen beslag zit schoon.
  • Zet voor 20 minuten in de oven.
  • Laat de bodem afkoelen op kamertemperatuur. Snij de rand los en haal de bodem ook even los van de onderkant van de taartvorm. Verwijder het bakpapier. Doe daarna alles weer in de vorm en sluit de vorm.
  • Als je niet meteen verder gaat, zet de bodem dan afgedekt weg in de koelkast.

Vulling

  • Was en/of ontdooi de aardbeien.
  • Selecteer ongeveer 125 gram aan verse aardbeien mooi van vorm zijn. Snij ze van kroontje tot kontje door de helft. Snij het kroontje eraf. Bij sommige wat meer dan bij andere zodat alle aardbeien gelijk zijn en rechtop op de bodem passen zonder boven de rand uit te komen. Zet met de gladde kanten tegen de rand aan op de bodem. Het laatste gaatje moet wellicht opgevuld worden met een gehalveerd stukje.
  • Doe 200 gram aardbeien in een steelpannetje, eventueel samen met de kokosbloesemsuiker, en verhit. Voeg de agaragar toe. Pureer met de staafmixer. Laat even pruttelen.
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg de yoghurt toe. Goed mengen, eventueel weer met de staafmixer.
  • Giet het mengsel in de taartvorm. Schud de vorm wat heen en weer over je werkblad zodat alle holtes goed bedekt zijn. Laat lang genoeg opstijven om de taartvorm te kunne verplaatsen zonder te mossen. Zet dan in de koelkast.
  • Laat minimaal drie uur opstijven in de koelkast.

Voedingswaarde

Calorieën: 135kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 4gr | Vetten: 10gr | Verzadigd vet: 6g | MO vet: 0.3g | EO vet: 1g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 135IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.05mg | Vitamine B12: 0.3µg | Vitamine C: 0.3mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 115mg | Magnesium: 21mg | Kalium: 177mg | Calcium: 100mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 9µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 88mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept