Aardbeien kwarktaart – koolhydraatarm, zuivelvrij te maken
Een koolhydraatarme kwarktaart met aardbeien. Te maken van kokosyoghurt of van gewone zuivel: met yoghurt Griekste stijl. De taart is dus naar wens zuivelvrij te maken. De bodem heeft een diepe chocoladecake smaak en is gemaakt van amandelmeel met pure cacao, boter of kokosolie, wat zoetstof en een eitje. De yoghurt verstevig je met agaragar (vergelijkbaar met gelatine). Je gebruikt in de vulling verder geen zoetstof, het zoetje komt alleen van de aardbeien.
Deze taart lijkt op de glutenvrije aardbeienkwark met een bodem van amandelmeel en dadels. Deze is niet koolhydraatarm.
Geen toegevoegde suiker
Eén van de eerste taartjes die ik ooit zelf verzonnen heb was een aardbeien kwarktaart die hier heel erg op lijkt. In die taart gebruikte ik ook geen toegevoegde suiker, maar dadels. Nou bevatten dadels van zichzelf al veel suiker en dus was dit recept niet suikervrij te noemen. En het was zeker niet koolhydraatarm! Daarom heb ik voor deze verse de bodem aangepast. In plaats van dadels gebruik ik Ery Bronze en wat dikke karamel met zoetstof.
Aardbeien
In beide versies komt het zoetje ook van aardbeien. Aardbeien bevatten ook suikers maar ze vallen onder wat in het engels ‘berries’ heet. En ide zijn met mate toegstaan in een koolhydraatarm dieet. Meestal wordt zo’n 40 tot 50 gram per dag aangehouden.
Lees hier meer over suikers en suiker vervangen.
Kleine taartvorm
Ik ben vaak de enige in huis die ‘anders’ eet en daarom bak ik vaak muffins of kleine taartjes. Gewoon zomaar, voor mezelf. Niet alleen als er iets te vieren valt maar ook soms als toetje.
Ik gebruik voor deze taart een kleine bakvorm van 15 cm doorsnede. Ik heb deze bij de HEMA gekocht. Dit is dus een kleine taartvorm waar je ook kleine puntjes uit snijdt. De bodem is wel vrij stevig en vullend, dus grote stukken zijn ook niet nodig. Er gaan 8 kleine puntjes of 4 grotere stukken uit de taart.
Soms eet iemand lekker met me, soms ontbijt ik de volgende dag met taart ;-). Invriezen is met deze taart niet zo’n succes. Bewaren in de koelkast kan hooguit 2 dagen.
Verse of diepvries aardbeien
Je gebruikt de aardbeien gepureerd door de yoghurt en in het toplaagjes. Hiervoor kun je diepvries aardbeien gebruiken. Wil je nog decoreren met aardbeien? Dan is het beter om verse te nemen. let wel op je totale koolhydraatgehalte!
Zuivelvrije ‘kwark’
Ik noem het een kwarktaart, maar ik gebruik yoghurt. Eet je gewoon zuivel? Dan kun je yoghurt Griekse stijl gebruiken.
Ik heb deze taart zelf inmiddels met de nieuwe kokosyoghurt als met haveryoghurt gemaakt. Ik gebruikte voorheen het gewone AH huismerk. Deze was betaalbaar en bevat de minste toevoegingen. Deze is vervangen door het huismerk Terra, de ingrediënten zijn hetzelfde: kokos en wat tapiocazetmeel. Dat laatste is niet koolhydraatarm maar het totale koolhydraatgehalte blijft onder de norm. Lees hier mijn blog over verschillende soorten kokosyoghurt die nu in de supermarkt te koop zijn.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm. Zuivelvrij te maken. Dit is afhankelijk van de gekozen yoghurt.
Aardbeien kwarktaart – koolhydraatarm, zuivelvrij te maken
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- (steel)pannetje
- scherp mesje + spatel/lepel
- taartfolie optioneel, voor een strakke rand
Ingrediënten
Bodem
- 35 gr amandelmeel
- 15 gr rauwe cacaopoeder
- 1 ei
- 20 gr Ery Bronze (bruine erythritol)
- 20 gr Caramel Crush bevat moutextract, te vervangen door Holy Hon voor glitrenvrij
- 30 gr (grasgevoerde) roomboter kokosolie
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Vulling
- 300 gr Griekste stijl yoghurt
- of 300 gr kokosyoghurt
- 200 gr aardbeien diepvries
- 2 gr agar agar bij Griekse yoghurt
- 1,5 gr agar agar bij dikke kokosyoghurt
Toplaagje
- 125 gr aardbeien diepvries
- 0,5 gr agaragar
Bereiding
Bodem
- Warm de oven voor op 180 graden. Klem een stukje bakpapier op de bodem van je taartvorm. Vet het onderste deel van de rand in (een cm is genoeg).
- Smelt de boter of kokosolie.
- Doe de roomboter/olie, het amandelmeel, de cacao, het ei en beide zoetstoffen in een kom.
- Voeg naar smaak een snufje zout toe.
- Doe het deeg/beslag in de vorm. Verspreid goed naar de randen toe zodat de bodem overal even dik wordt. Zorg voor een zo glad mogelijke bovenkant. Maak eventueel de randjes waar geen beslag zit schoon.
- Zet voor 20 minuten in de oven.
- Laat de bodem afkoelen op kamertemperatuur. Snij de rand los en verwijder het bakpapier. Doe de bodem daarna weer in de vorm en sluit de vorm.
- Eventueel kun je folie op de rand zetten zodat je straks een strakke rand krijgt. Doe dit pas nu en niet eerder, de folie kan niet de oven in.
Vulling
- Was en/of ontdooi de aardbeien. Doe in een steelpannetje en verhit. Pureer met de staafmixer.
- Voeg de agaragar toe. Laat even pruttelen. Agaragar moet in tegenstelling tot gelatine echt even meekoken.
- Voeg de yoghurt toe. Goed mengen, eventueel weer met de staafmixer, kan ook met een garde. Als het maar een mooi roze geheel wordt.
- Giet het mengsel in de taartvorm. Schud de vorm wat heen en weer over je werkblad zodat alle holtes goed bedekt zijn.
- Zet in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven voor de volgende stap.
Toplaagje
- Pureer de aardbeien weer en verwarm de agaragar.
- Verdeel over de vulling en zet terug in de koelkast. Laat nu minimaal nog drie uur opstijven.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!