Havermoutpap van cashewmelk met gebakken peer
Glutenvrije havermoutpap van zelfgemaakte cashewmelk. Met gebakken peer in maple syrup en… sojasaus. Dit geeft een lichtzoute smaak. Het klinkt misschien raar, maar het geeft net dat beetje extra pit bij de zachte smaken van de peer, cashew en haver. Voor cashewmelk heb je alleen cashewnoten en water nodig. De cashewnoten week je het liefst een dag van tevoren in ruim water. Zou je de melk gebruiken als basis voor bijvoorbeeld smoothies, dan zeef je het liever nog even. Voor pap kun je eventuele stukjes gewoon meekoken.
Is haver glutenrvij?
Haver is van nature glutenvrij. Maar het kan verwerkt zijn in een omgeving met gluten. Voor gegarandeerd 100% glutenvrije haver moet dit vermeld staan op het pak. In veel recepten wordt aangegeven dat je haver moet weken én daarna spoelen vanwege fytinezuur. Ik doe dat niet omdat uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid fytinezuur daarmee niet drastisch verlaagd wordt en juist ook goede stoffen verloren gaan. Maar op basis van persoonlijke toleranties kan weken (en wegooien van het weekwater) wel een goede optie zijn. Maak daarin je eigen keuze.
Sojasaus
Sojasaus is niet altijd glutenvrij omdat bij de fermentatie vaak tarwe gebruikt wordt. Tamari is over het algemeen wel glutenvrij. Kikkoman (verkrijgbaar in de supermarkt) heeft een glutenvrije tamari sojasaus (blauwe dop).
Als je geen soja of peulvruchten eet kun je kokos amino’s gebruiken. Kokos amino’s passen in een paleo dieet.
Dieet en ‘vrij van’
Haver past volgens sommige deskundigen in een koolhydraat dieet. Samen met de peer, de cashewnoten en de maple syrup echter niet meer.
Laag histamine en laag salicylaat
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Met kleine aanpassingen is deze pap geschikt voor laag salicylaat en laag histamine (SIGHI 1, MC360 lower).
Bij laag his vervang je de cashewnoten beter helemaal door andere noten. Ook gebruik je bij laag his geen sojasaus. Voeg wel een beetje zout toe voor extra smaak.
Je vermindert voor laag salicylaat het aantal cashewnoten.

Havermoutpap van cashewmelk met gebakken peer
Benodigdheden
- blender
- (steel)pannetje (voor de pap)
- kook/bak pannetje (voor de peer)
- (houten) lepel om te roeren
Ingrediënten
Basisrecept (niet laag his/sal)
- 25 gr cashewnoten * weekwater, voor cashewmelk
- 50 gr havermout
- 250 ml water
- 1 peer
- 2 el ahornsiroop
- 2 el sojasaus, tamari of kokosaminos
- 1 handje cashewnoten als topping
Voor laag histamine
- 25 gr havermout extra, GEEN cashewnoten
- + melk, zuivel of plantaardig
- macademianoten GEEN cashewnoten voor topping
- 1 snufje zout GEEN sojasaus
Voor laag salicylaat
- 10 cashewnoten maximaal in totaal, dus eventueel alleen als topping en niet in de melk
- havermout + melk
Bereiding
- Zet liefst een nacht van tevoren de cashewnoten klaar om te weken in ruim water. Neem hiervoor alleen de 25 gram die voor de melk bedoeld is. Niet het handje dat je gebruikt als topping.Cashewnoten zijn toegestaan bij laag salicylaat, maar mogelijk wordt het wat veel met de cashews die je ook gebruikt als topping. Je kunt ook gewoon havermelk of water gebruiken en 25 gram extra havervlokken.Voor laag histamine gebruik je helemaal geen cashews maar kun je ook havermelk of water gebruiken en 25 gram extra havervlokken.
- Schil de peer, haal het klokhuis eruit en snij in stukjes. Zet op middelhoog vuur weg in een pannetje met de maple syrup en de sojasaus. Dit mag je zeker wel 10 minuten de tijd geven.
- Neem 250 ml van het weekwater (of vul dit aan tot 250 ml) en de geweekte cashews. Blend samen minimaal een minuut. Doe de melk in een pannetje en verwarm. Ook weer niet té hard, het kan snel aanbranden. Goed roeren met een lepel die over de bodem mag gaan.
- Voeg de grove havermout toe en kook samen nog een minuut of 2, langer als je zachtere vlokken wilt. Giet wat van het vocht van de peren erdoor. Niet alles, het is erg lekker om straks nog wat van deze 'saus' over de pap te doen.
- Schep de pap uit het steelpannetje in een kom en leg de peer erop. Strooi de extra noten erover en maak af met nog wat maple syrup/sojasaus.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!