10 x zuivelvrije en paleo toetjes voor Kerst (ook glutenvrij)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Op zoek naar leuke nagerechten voor Kerst maar volg je een paleo dieet of eet je om andere redenen geen melk en zuivel? Of wil je graag rekening houden met een gast met een lactose intolerantie of koemelk allergie? Maak je geen zorgen want ik heb de lekkerste zuivelvrije én glutenvrije toetjes voor Kerst voor je op een rijtje gezet! En niemand die merkt dat het zuivelvrij is…

Fijne Kerst, eet smakelijk. En vooral: lekker anders!

Niet allemaal vegan

De toetjes zijn wél allemaal zuivelvrij maar niet vegan. Sommige nagerechten bevatten namelijk ei, gelatine of honing. Gelatine kun je vervangen door agaragar. Honing door maple syrup.

1. Flensjes met fruit en een bolletje room

Zo’n luxe toetje eet je vaak alleen met kerst. Een echt showstukje om de avond mee af te sluiten. Deze flensjes serveer je met gebakken appel en dadel kokosroom. De flensjes maak je van bananenmeel.

Elders op de site vind je ook andere flensjes: boekweit kastanje flensjes met warme kersen. De hangop in het ‘kersenrecept’ is gemaakt van ‘echte’ yoghurt. Dat vervang je dan voor de dadel kokosroom uit het onderstaande appelrecept.

1. Glutenvrije bananenmeel flensjes met warme appel (AIP, zonder ei, granen, noten, zaden en zuivel)
Heerlijk chique nagerechtje dat niet alleen zuivelvrij is maar ook geschikt voor paleo en AIP. De pannenkoekjes zijn eerder glutenvrij maar ook zonder graan, noten, zaden en ei. De bolletjes zijn van kokosroom.
2. Roomtoetje van tamme kastanje

Nog zo’n luxe toppertje dat echt bij het seizoen hoort: een mousse gemaakt van kastanje!

2. Kastanjemousse met peer en kaneel
Heerlijk zachte mousse van kastanje en kokosroom (mascarpone als je wél zuivel eet). Afgetopt met gebakken peer met kaneel. De mousse kun je afmaken met kastanjesap, espresso of als je wilt een paar druppeltjes amaretto.
3. Chocolade toetje met mokka

Chocola. Wie houdt er niet van? Dit toetje heeft als basis een chocolademousse die je op 2 manieren kunt maken. Gek op chocoladetoetjes? Kijk dan ook eens naar mijn chocolade chia pudding, deze choco notencups of dit lava cakeje.

3. Chocolademousse met mokkaschuim
Heerlijke, vegan chocolademousse met makkelijk te maken schuim van koffie en wat (plantaardige) melk.
4. Puddinkjes met matcha en pistache

Dit toetje had ik ooit in mijn hoofd als gezond ontbijt. Door de toevoeging van de kersen ontpopte het zich ineens als een van de meest originele desserts die ik heb gemaakt. De kleuren combineren mooi bij elkaar. En wat past nou beter bij kerst dan groen en rood?

4. Matcha overnight chia met hennepzaad, pistache nootjes en kersen
Chiapudding met pistachepasta, hennepzaad, matcha, honing en een snuf zout. Afgetopt met kersen en pistachenootjes. Makkelijk te maken maar tegelijkertijd verrassend en passend bij een superchique kerstdiner.
5. Puddinkjes van biet met gekonfijte citroen

Nu we toch bezig zijn met verrassende chiazaad combinaties wil ik ook graag deze aan je voorstellen. Smaakexplosie! En de kleuren knallen het glaasje ui. Fijn dat je dit dessert van te voren klaar kunt maken. Wel zo handig als je een heel kerstdiner serveert en zelf ook wilt genieten van een goed gesprek met je gasten.

5. Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Overnight chiapudding van rode biet met gekonfijte citroen. Verrassend toetje, echt weer eens iets heel anders. Makkelijk te maken. Zuivelvrij en dus lactosevrij.
6. Fruit: mango

Mag het wat frisser en fruitiger na een zwaar diner? Denk dan eens aan een simpel fruit puddinkje. Ik heb er twee. Om te beginnen eentje met mango.

6. Mango kokospudding
Heerlijk zachte en romige pudding met maar 3 ingrediënten: kokosmelk, mango en gelatine. Geen zuivel, geen suiker, geen zoetstof.
7. Fruit: kersen (met witte chocola!)

Het tweede toetje met fruit. Kersen met witte chocola. Ik kan het niet eens opschrijven zonder trek te krijgen. Wat een waanzinnige combi. De witte chocola is suikervrij én vegan, dus ook zuivelvrij.

7. Kersenpudding met witte chocola (lowcarb en zuivelvrij)
Fluweelzachte pudding van kersen en witte chocola. De basis is van kokosmelk. De witte chocola is zuivelvrij en gezoet met erythritol, dus ook suikervrij.
8. Flan, maar dan anders

Een puddinkje in een bakje. Het lijkt op een flan, maar toch zuivelvrij!

8. Zuivelvrije flan met salted amandelcrème
Zacht puddinkje van ei en amandelroom. Lijkt op een flan, maar dan zonder melk, suiker of verdikkingsmiddelen. Makkelijk te maken door te stomen. Geen oven nodig.
9. Trifle met lemoncurd

Als laatste heb ik twee trifles voor je. De eerste is met een laagje kokoskoekjes, frambozencrème en vegan limoencurd.

9. Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
Deze zuivelvrij én koolhydraatarme trifle zou zo maar eens de perfecte afsluiting kunnen zijn van een luxe diner, bijvoorbeeld met Kerst of Valentijnsdag. In een stoer glaasje ook perfect voor de Paasbrunch.
10. Trifle met chocolademousse en bitterkoekjes

De trifle met chocolademousse is met een lemoncurd bij waar boter in is gebruikt. Maar voor deze kunt je ook de limoemcurd van de frambozentrifle nemen.

10. Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
Romige en stevige trifle met drie laagjes. Voor zowel het curd laagje als het chocomousse laagje heb je keus tussen een volledig zuivelvrije variant en een variant met roomboter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *