10 x zuivelvrije en paleo toetjes voor Kerst (ook glutenvrij)
Op zoek naar leuke nagerechten voor Kerst maar volg je een paleo dieet of eet je om andere redenen geen melk en zuivel? Of wil je graag rekening houden met een gast met een lactose intolerantie of koemelk allergie? Maak je geen zorgen want ik heb de lekkerste zuivelvrije én glutenvrije toetjes voor Kerst voor je op een rijtje gezet! En niemand die merkt dat het zuivelvrij is…
Fijne Kerst, eet smakelijk. En vooral: lekker anders!
Niet allemaal vegan
De toetjes zijn wél allemaal zuivelvrij maar niet vegan. Sommige nagerechten bevatten namelijk ei, gelatine of honing. Gelatine kun je vervangen door agaragar. Honing door maple syrup.
1. Flensjes met fruit en een bolletje room
Zo’n luxe toetje eet je vaak alleen met kerst. Een echt showstukje om de avond mee af te sluiten. Deze flensjes serveer je met gebakken appel en dadel kokosroom. De flensjes maak je van bananenmeel.
Elders op de site vind je ook andere flensjes: boekweit kastanje flensjes met warme kersen. De hangop in het ‘kersenrecept’ is gemaakt van ‘echte’ yoghurt. Dat vervang je dan voor de dadel kokosroom uit het onderstaande appelrecept.
1. Glutenvrije bananenmeel flensjes met warme appel (AIP, zonder ei, granen, noten, zaden en zuivel)
2. Roomtoetje van tamme kastanje
Nog zo’n luxe toppertje dat echt bij het seizoen hoort: een mousse gemaakt van kastanje!
2. Kastanjemousse met peer en kaneel
3. Chocolade toetje met mokka
Chocola. Wie houdt er niet van? Dit toetje heeft als basis een chocolademousse die je op 2 manieren kunt maken. Gek op chocoladetoetjes? Kijk dan ook eens naar mijn chocolade chia pudding, deze choco notencups of dit lava cakeje.
3. Chocolademousse met mokkaschuim
4. Puddinkjes met matcha en pistache
Dit toetje had ik ooit in mijn hoofd als gezond ontbijt. Door de toevoeging van de kersen ontpopte het zich ineens als een van de meest originele desserts die ik heb gemaakt. De kleuren combineren mooi bij elkaar. En wat past nou beter bij kerst dan groen en rood?
4. Matcha overnight chia met hennepzaad, pistache nootjes en kersen
5. Puddinkjes van biet met gekonfijte citroen
Nu we toch bezig zijn met verrassende chiazaad combinaties wil ik ook graag deze aan je voorstellen. Smaakexplosie! En de kleuren knallen het glaasje ui. Fijn dat je dit dessert van te voren klaar kunt maken. Wel zo handig als je een heel kerstdiner serveert en zelf ook wilt genieten van een goed gesprek met je gasten.
5. Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
6. Fruit: mango
Mag het wat frisser en fruitiger na een zwaar diner? Denk dan eens aan een simpel fruit puddinkje. Ik heb er twee. Om te beginnen eentje met mango.
6. Mango kokospudding
7. Fruit: kersen (met witte chocola!)
Het tweede toetje met fruit. Kersen met witte chocola. Ik kan het niet eens opschrijven zonder trek te krijgen. Wat een waanzinnige combi. De witte chocola is suikervrij én vegan, dus ook zuivelvrij.
7. Kersenpudding met witte chocola (lowcarb en zuivelvrij)
8. Flan, maar dan anders
Een puddinkje in een bakje. Het lijkt op een flan, maar toch zuivelvrij!
8. Zuivelvrije flan met salted amandelcrème
9. Trifle met lemoncurd
Als laatste heb ik twee trifles voor je. De eerste is met een laagje kokoskoekjes, frambozencrème en vegan limoencurd.
9. Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
10. Trifle met chocolademousse en bitterkoekjes
De trifle met chocolademousse is met een lemoncurd bij waar boter in is gebruikt. Maar voor deze kunt je ook de limoemcurd van de frambozentrifle nemen.