10x glutenvrije ontbijt recepten: gezond en zonder witte suiker

Ik heb inmiddels al veel gezonde glutenvrije recepten voor het ontbijt gedeeld. Dit zijn mijn persoonlijke 10 favorieten.

Wil je meer? Ga dan naar mijn overzicht met alle glutenvrije ontbijt recepten. Handig onderverdeeld in ontbijttaartjes, ei, pannenkoeken, crackers, pap (van graan en van groente) yoghurt en granola’s. Daar vind je ook een zoekfilter waarin je kunt filteren op dieet, andere intoleranties en ingrediënten die je er niet of juist wél in wilt hebben.

Glutenvrije ontbijttaartjes

Om te beginnen: ontbijttaartjes. Want je ontbijt mag toch een feestje zijn! Soms een echt taartje in een springvorm. Soms in een ovenbakje of een muffinvorm. Hieronder een voorbeeld van een taartje met verse vijgen, maar er is ook een dadeltaartje, bananenbrood en baked nuts.

1. Glutenvrij cookie dough ontbijttaartje met tijgernoten en vijgen (AIP, paleo en vegan)
Heerlijk ontbijttaartje zonder suiker, ei, granen, noten en zaden. Met meel van tijgernoten (chufa), tapioca en kokosmeel. In een bakje, want hoewel het aan de buitenkant lijkt op een muffin, is het aan de binnenkant zacht als cookie dough.
Glutenvrije crackers

Crackers eet ik ook veel. Bijvoorbeeld lijnzaadcrackers, die zijn snel gemaakt en kun je redelijk lang bewaren.

2. Lijnzaadcrackers (glutenvrij, paleo, koolhydraatarm en vegan)
Gezonde, makkelijke crackers van verschillende soorten zaden. Je hebt geen ei of andere bindmiddelen nodig.
Glutenvrije pannenkoeken

Heb ik tijd: dan een pannenkoek. De allerlekkerste vind ik de combi boekweit en kastanjemeel.

3. Glutenvrije en zuivelvrije boekweit kastanje pannenkoekjes
Super dunne flensjes van boekweitmeel en kastanjemeel. Met een ei en volle melk, maar ook zuivelvrij te maken met amandelmelk.
Glutenvrij brood

Ik ben niet de beste bakker van de wereld. Maar glutenvrij brood vind ik toch het lekkerste als ik het zelf maak. Ik geef in hotels ook nooit meer aan dat ik glutenvrij eet. Die kleffe kant en klaar broodjes vind ik zo vies…

Heb ik haast dan wordt het af en toe een magnetronbroodje. Erg makkelijk!

4. ‘Easy’ magnetronbroodje met amandelpasta
Makkelijk en snel te maken broodje uit de magnetron. Alleen een ei klutsen met wat amandelpasta. Dan wat olijfolie, bakpoeder en zout toevoegen. Een minuutje de magnetron in… en klaar!
Glutenvrij ontbijten met ei

Dan het meeste veelzijdige ingrediënt voor een lekker ontbijt: ei! Ik eet ze het liefst gebakken. Maar dan wel in allerlei soorten en maten. Zoals in een shakshuka of een omelet met kaas. Gewoon je groentela leegmaken en daar een eitje overheen breken. Als voorbeeldje het Florentijns ei (en doordeweeks doe ik dat ook zonder saus hoor ☺️).

5. Florentijns ei met Hollandaise saus (eenpansgerecht met ei)
Een heerlijke stoofschotel van gepocheerde eitjes met gebakken champignons, spinazie en een rood pepertje. Afgemaakt met een heerlijke saus van eidooier en roomboter: Hollandaise saus. Makkelijk te maken maar echt een feestje op je bord!
Glutenvrije smoothiebowls, yoghurt en granola’s

In de zomer eet ik veel smoothiebowls of yoghurt met zelfgemaakte granola. Maar ook vaak gewoon een los handje noten en zaden. Vaak gebruik ik ook zeewier: voor de nodige mineralen (elektrolyten en jodium).

6. Smoothiebowl van pompoen en banaan
Heerlijke herfst smoothiebowl van pompoen. Koolhydraatbeperkt door de banaan. Met kaneel of koek- en speculaaskruiden en vanille.
7. Matcha granola met pistache, hennepzaad en cacaoboter
Knapperige granola met noten, zaden en cacaoboter. Met de verrassende smaak van matcha.
8. Yoghurt met mango, ananas, kokosrasp en dulse zeewier (zuivel of plantaardig)
Heerlijk zilte yoghurt. Je kunt uiteraard zelf kiezen voor Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt, met name kokosyoghurt is hier heel geschikt.
9. Kefirsmoothie met bosbessen (koolhydraatarm, ook zuivelvrij, paleo en vegan te maken)
Heerlijke koude smoothie van kefir met wilde bosbessen. Met melkkefir of met plantaardige yoghurt en waterkefir.
Glutenvrije pap

In de wintermaanden kies ik vaak voor een warm kommetje. Dat kan met glutenvrije havermout, maar je kunt ook pap maken van groente. Bloemkool is mijn favoriet. handig voor restjes van de vorige dag!

10. Glutenvrije en zuivelvrije bloemkoolpap met wilde bosbessen (koolhydraatarm, paleo en AIP)
Heerlijk om je dag te beginnen met een bordje warme pap. Van bloemkool, lijnzaad of tapioca en amandelmelk of kokosmelk. Daarbij gebruik je heerlijke smaakmakers als bosbessen, koek- en speculaaskruiden en vanille. Aftoppen met wat extra bosbessen en geroosterde kokosrasp.

Boeken

Op zoek naar leuke boeken over ontbijten zonder brood? Kijk dan eens naar deze:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *